Nyheter

Ber Siv Jensen stoppe skattegjemsel

KrF krever at selskaper må oppgi datterselskaper i skatteparadiser.

– Får vi da inn mer skatt slik det britiske eksempelet har vist, kan vi øke minstefradraget. Da får de med dårligst råd skattelette, sier lederen for Stortingets finanskomité, Hans Olav Syversen (KrF).

LES OGSÅ: Starbucks betalte ikke skatt - ble presset av aktivister

Sendte spørsmål

Han sendte før helgen et skriftlig spørsmål til finansminister Siv Jensen (Frp), der han viser til det britiske eksempelet som viste at mange av de 100 største selskapene på London-børsen endte med å betale 3,7 prosent mer skatt etter at en lovendring i 2006 krevde at selskapene måtte oppgi alle sine datterselskaper, også i skatteparadiser.

– Å synliggjøre hvor pengene tar veien tror jeg har god effekt, både på selskaper og på de land som kanskje henger litt etter på lovgivningssiden her, sier Syversen.

LES OGSÅ: 'Må følge britisk skatteeksempel'

Handle nå

Han mener at det er et «sterkt internasjonalt momentum» for denne saken nå i etterkant av finanskrisen.

– Hva er problemet med å kreve en slik åpenhet fra selskapene?

– Vi vet at en del selskaper innretter selskapsstrukturen sin på en måte som skal minimere skattebelastningen. Det er vel der motstanden ligger. Man påstår at et slikt krav hindrer vekstkraft og arbeidsplasser, men det har vi ikke har noe belegg for å si at er tilfelle, sier Syversen.

– Et annet medlem av finanskomiteen, Svein Flåtten (H), er redd for at Norge skal ha regler som skiller seg for mye fra andre land, og dermed svekke konkurranseevne og arbeidsplasser?

– Jeg synes ikke det er tungtveiende. Hvis alle land skal vente på alle, skjer det i grunnen veldig lite. Nå gjorde vi et godt arbeid i fellesskap i høst for å få forskriften om land-for-land-rapportering. Jeg synes et krav om åpenhet om alle selskaper i strukturen er en naturlig oppfølging, sier Syversen.

Den norske forskriften krever at selskaper som driver utvinning av naturressurser som olje, gass, mineraler og skog, må oppgi hele selskapsfamilien, inkludert datterselskaper i skatteparadiser. Men kravet gjelder ikke selskaper i andre bransjer.

Nestleder i finanskomiteen, Marianne Marthinsen (Ap) understreket overfor Vårt Land tidligere denne uka at Stortinget har lagt premisser som innebærer at regjeringen må komme til Stortinget med utvidelser av disse reglene i nær framtid – ikke vente til en evaulering kommer om tre år.

– Jeg er også åpen for det. Nå må vi handle mens det er tid, sier Syversen.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter