Nyheter

– Lær av sexkjøpsloven, Horne

Surrogati i utlandet bør bli straffbart, mener Sp-topp.

Ett år etter at Senterpartiet 
ble lempet ut av regjerings­kontorene av de blåblå, ønsker stortingsrepresentant Kjersti Toppe omkamp om nordmenns mulighet til å skaffe seg surrogatbarn.

– Uakseptabelt. – Vi som stat burde sagt at surrogati er uakseptabelt. Det vi gjør nå er å holde liv i denne industrien, ­sier Toppe.

Hun har fulgt sommerens ­surrogati-skandale i Australia – der et ektepar nektet å ta imot én av to surrogat-tvillinger fordi barnet hadde Downs syndrom. Nå ber Toppe­ Solberg-regjeringen stramme betraktelig inn.

Hun innrømmer at Sp gikk på et surrogati-nederlag da Stolten­berg-regjeringen satt ved makten. I 2013 endret Stortinget loven slik at det ikke lenger­ var straffbart å benytte surrogati.

LES OGSÅ: Avviser utenlandsk press på bio-politikken

Bør forbys. I et brev til barneminister Solveig Horne (Frp) spør Toppe om ministeren vil gjøre det straffbart for nordmenn å skaffe seg barn ved hjelp av surrogatmor.

Selv krever Toppe at Norge utøver et internasjonalt press for å forby denne voksende ­industrien.

– Regjeringen bør gjøre kjøp av surrogatbarn i utlandet ulovlig, på samme måte som sexkjøp i utlandet er ulovlig, sier Toppe.

LES OGSÅ: Forlot surrogatbarn med Downs syndrom

– Passivt! Svaret fra barne­minister Horne opprører derfor Senterpartiets helsetalskvinne.

«Surrogati er et globalt fenomen som krever globale løsninger. (...) Eventuelle nye norske løsninger på dette feltet kan derfor ikke sees isolert», svarer­ Horne.

– Altfor passivt, mener Toppe.

Avventer. Horne viser til Haag-konferansen for internasjonal privatrett, hvor Norge også er medlem. De «utreder problemstillinger som springer ut av internasjonale surrogati­arrangement».

Hun skriver at sekretariatet til Haag-konferansen har levert­ rapporter i 2011 og 2012. I 2014 foreslo de også å sette ned en ekspertgruppe på området. Først neste år blir det bestemt om man ønsker en slik ekspertgruppe.

«Utviklingen i Haag-konferansens arbeid vil ha betydning for en norsk gjennomgang av problemstillinger knyttet til surrogati. Det er vanskelig å gi en tidsangivelse for det videre arbeidet, men erfaringsmessig må det nok forventes at en slik prosess tar tid», skriver Horne.

Provosert. Toppe mener Norge ikke kan vente på en slik avgjørelse som det kan ta «år og dag» før kommer.

– Norge burde arbeidet for et internasjonalt forbud, men ingen tør å si de ordene. Det vil ikke skje noe på denne konferansen hvis ikke Norge går foran. Er det de fattige kvinnene i disse landene som skal ta det ansvaret og si i fra, spør Toppe.

India strammer inn. Tidligere denne måneden tok barneministeren til orde for å bekjempe surrogati:

– Vi ønsker å bekjempe bruken av surrogati, og vi advarer norske borgere mot å benytte seg av det, sa Horne til TV 2.

Toppe er derfor ekstra skuffet over svarbrevet fra ministeren.

Sp-politikeren viser til at andre land har skjerpet lovgivningen når det kommer til surrogati. I India er det nå ulovlig for nordmenn å kjøpe surrogatbarn.

– I Norge går vi derimot motsatt vei. Vi gjør det enklere å få visum og har innført straffefritak for å benytte surrogati i utlandet, sier Toppe og fortsetter:

– Om vi innførte et forbud ville det gitt et sterkt signal inn mot denne konferansen, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter