Nyheter

– Vi kan ikke lenger være stille

Tusenvis er ventet til demonstrasjon mot IS i Oslo mandag. – Vi har gått lei av ekstremistenes misbruk av islam, forklarer arrangørene.

– Jeg har alltid sittet og tenkt på at noen burde ta til motmæle. Men jeg trengte en liten dytt, sier Faten Mahdi Al-Hussaini.

Sammen med Sara Al-Jaboury (18) er nittenåringen to av flere medarrangører bak demonstrasjonen som finner sted foran Stortinget i Oslo på mandag.

Det var gjennom sosiale medier de to ungdommene oppdaget at de var flere som brant inne med et uforløst engasjement.

– Det kjennes veldig godt å ha fått dytten. Når jeg først gikk ut og ytret mine meninger var det vakkert å se all støtten, sier Al-Hussaini.

LES OGSÅ: IRN har invitert Solberg til møte om ekstremisme

Forløsning. Det ble Thee Yezen Obaide (28), pedagogikkstudent fra Vest-Agder, som ble den forløsende kraften de trengte. Etter at Obaide tok initiativ på Facebook til at det burde avholdes en demonstrasjon, rant henvendelsene inn.

Det viste seg å være mange som ville bidra.

– Det spesielle med denne demonstrasjonen er at dette blir første gang vanlige muslimer står sammen. Alle støtter dette: Vanlige muslimer, Islamsk Råd, alle de store moskeene, forteller Obaide.

LES OGSÅ: – For enkelt å gi Frp skylden for radikalisering

Tilfeldig. – Denne demonstrasjonen kommer fra ungdommen. Fra grasrota, som ikke kjenner igjen den typen islam som Profetens Ummah snakker om, sier Yousuf Gilani, lokalpolitiker for Venstre i Drammen.

Vårt Land møter Gilani på Egertorget, sammen med Obaide, Al-Hussaini og Al-Jaboury, etter et planleggingsmøte med politiet om demonstrasjonen.

– Politiet regner med at det blir mange som deltar, forteller han.

Søndag melder NTB at 10.000 personer er ventet å delta i demonstrasjonen.

LES OGSÅ: Muslimer anmeldte Profetens Ummah

Grasrotmobilisering. For Gilani føles det som en plikt å gå ut mot det som truer norske verdier. Men også for ham har det sittet langt inne å tenke at ansvaret lå hos ham selv.

– Jeg har spurt meg selv om hvorfor det ikke er noen andre som tar skikkelig avstand. Nå forstår jeg at det blir forventet at vanlige norske muslimer må ta avstand, fordi den vanlige mannen i gata ikke ser forskjell på ekstremisten og den gode muslimen, sier Gilani, som ikke bare er lokalpolitiker, men også den første norsk-pakistaneren som ble født på et norsk sykehus, i 1972.

Misbruker følelser. Resultatet ble grasrotmobilisering.

– Vi kan ikke være stille i en så viktig sak, sier Al-Hussaini når hun skal forklare hvorfor engasjementet slår ut i blomst nå.

Ungdommene er opprørte over at Profetens Ummah prøver å ta eierskap på deres religion.

– Dette er snakk om mennesker som prøver å utnytte islam. Det er så mye følelser knyttet til religion, også kommer Profetens Ummah og misbruker disse følelsene, sier Obaide.

– Drap, voldtekt og tortur er det jeg ser når jeg ser IS (organisasjonen Den islamske stat, journ.adm.). Vi vil ikke bli sammenblandet med noen som støtter dem, sier Al-Jaboury.

Utnytter frustrasjonen. De forteller at medlemmer i Profetens Ummah bevisst prøver å utnytte frustrasjon over invasjonen i Irak. De oppsøker unge muslimer og søker å vri håpløsheten og sorgen over døde slektninger over til hat.

– De bruker det aktivt mot oss, og sier «Bror, se hva de gjorde mot Irak». Men noen av oss kan se forskjell på sivile og militære. Vi vil ikke ramme noen ved å delta i en fysisk konflikt, forteller Obaide.

For lillesøster. Den eldre garde av muslimer bryr seg ikke så mye, ifølge Obaide. Dermed blir det opp til ungdommen å ta tak.

– Vi må inspirere den yngre generasjonen også. Jeg gjør ikke dette for meg selv, men for andre. Min lillesøster skal ikke måtte vokse opp og forsvare seg fordi hun er muslim, sier Al-Jaboury.

Ungdommene tror grasrotengasjementet som har ledet til engasjementet kan bli til noe mer.

– Vi har ikke tenkt å slutte her. Vi håper dette blir starten på noe nytt, sier Obaide.

Mer fra: Nyheter