– Knudsen er vel den av abortaktivistene som høster en viss respekt utenfor sin egen krets, sier sokneprest på Røros, Harald Hauge, til Vårt Land.
Han er en av dem som står langt fra Børre Knudsen teologisk, men som har uttrykt respekt for ham i ettertid på sosiale medier.
– Hvorfor gjorde du det?
– Fordi jeg er imponert og inspirert av ham som salmedikter og poet. Han framsto som en intellektuell som evnet å bruke bibelspråket på friske og overraskende måter. Det samme gjelder prekenene hans.
– Gjør dette det vanskelig å avskrive hans handlinger som aktivist?
– Ja, han framstår som en slags performance-kunstner. Det gjør at du må tenke grundig gjennom det han har gjort og hva han vil si, sier Hauge.
KOMMENTAR: Ein utoleleg profet
Fortjente «kred». Sokneprest på Værøy i Lofoten, Maren Ninni Lockertsen, sier til Vårt Land at hun «har vært grunnleggende uenig med Børre Knudsen i alle år».
Likevel skriver hun blant annet følgende på sin Facebook-side: «Mangt var vi uenige om. Men han hadde sitt engasjement. Sin stå på-vilje. Skarpe penn. (...) Hvil i fred, Børre Knudsen. Hvil i fred.»
– Når du ser bort fra kvinnesynet, vil jeg trekke fram at han har skrevet noe fine salmer. Det syntes jeg han fortjente «kred» for, sier hun.
Lockertsen har selv skrevet en bacheloroppgave om grupperingen «Strandebarm Prosti», som Børre Knudsen startet, blant annet med prestene Ludvig Nessa og Per Kørner.
Hun sier at Knudsen skiller seg ut fra de andre aktivistene i denne grupperingen.
– Jeg har blant annet hørt om episoder der han framstår som en betydelig humorist.
– Er det overraskende at han hadde såpass menneskelige trekk?
– Nei, i grunnen ikke. Alle er mennesker, svarer soknepersten.
LES OGSÅ: 'Vi andre har vært svake, men han var sterk'
Savner motet. – Folk har forstått at det har kostet Børre Knudsen mye å gjennomføre sitt langvarige, ikke-voldelige opprør. Vi savner mennesker med hans mot, selv om vi ikke er enige i saken, sier forfatter Niels Chr. Geelmuyden.
Han har skrevet boken En prest og en plage, som kommer ut i nytt opplag på Luther forlag neste uke. Han mener at folks reaksjoner på Børre Knudsen viser at «vi lever i et samfunn med nokså lav takhøyde».
– Noen aktivister framstår som bare sinte. Har folk fått et inntrykk av at Børre Knudsen trass sine metoder, var velmenende?
– Det sier mye om opprørets vilkår i Norge at man oppfatter det ekstremt med bukkeblod og ketsjup. I USA har man gått mye lenger. Uansett tror jeg dessverre at folk flest bare har fått med seg journalistenes bilde av Børre Knudsen: En kvinnehater.
– Hvorfor får han også respekt fra folk som står langt fra ham?
– Først og fremst fordi det er en norsk tradisjon for å være raus når noen går bort. Men også fordi Børre Knudsen var autentisk, det var grunnleggende og ekte over ham.
Geelmuyden peker på at mange aktivister «iscenesetter seg selv med ulike effekter»
– Det framstår likevel ofte som et utenpå-opprør. Knudsens kritikk av samfunnet var mye mer grunnleggende. Jeg håper i hvert fall at mange har skjønt at mediene formidlet et skjevt bilde av ham.
– Selv jeg ble overrasket da jeg møtte ham. Jeg trodde nærmest han var en fanatisk tulling, så møtte jeg en kunstner som var interessert i mye mer enn abortspørsmålet. Boken om Børre Knudsen var min første bok, og jeg er stolt av at jeg var den første som ga den andre versjonen av historien.
«Panegyrisk». Presten og forlagsmannen Rolf Berg er kritisk til de positive uttalelsene om Børre Knudsen etter hans bortgang.
– Jeg begynner å bli lei av all panegyrikken, skriver han på sin åpne Facebook-side.
Han sikter til «diverse kommentarer i Vårt Land og i sosiale medier» om abortaksjonisten og tidligere prestekollega Børre Knudsen, men nekter å kommentere uttalelsen ytterligere.
På Facebook skriver han at han har kjent Knudsen siden studietiden «og har alltid visst om hans begavelse, varme, sjarm og humor».
– Jeg viser gjerne respekt for Børre Knudsen, men han var ingen profet, skriver han.