Nyheter

«Norsk kristenliv hadde vært atskillig fattigere uten Børre Knudsen»

Per Lønning merket på det siste en forandring hos abortmotstanderen. – En form for ydmykhet.

– Børre Knudsens betydning i abortkampen har ganske sikkert gått i to retninger: Det er ikke rent få som har latt seg inspirere av hans innsats for det ufødte liv og som har innsett at det virkelig dreide seg om en kamp for menneskeliv og menneskeverd. Det er mange han har inspirert, men det er også et antall han har såret.

Det sier biskop emeritus Per Lønning. Som daværende domprost ordinerte han Børre Knudsen til prest i 1967. Nesten ti år senere søkte Lønning avskjed som biskop i Borg på grunn av den nye, liberaliserte abortloven som ble vedtatt av et knapt flertall i Stortinget i 1975.

– Jeg sa mange ganger til Knudsen i årenes løp: «Kjære Børre, kan vi ikke stå sammen og finne en felles strategi?» Jeg syntes han var skuffende avvisende. Men vi hadde vært atskillig fattigere i norsk kirke og kristenliv hvis vi ikke hadde hatt Børre Knudsen, sier han.

Lønning snakket sist med Knudsen etter filmpremieren på «En prest og en plage».

– Så utvilsomt merket jeg en forandring hos ham, en form for ydmykhet. Uten å ha gått fra sin overbevisning, så hadde han nå et tvisyn som talte veldig sterkt til meg: Det var både en takknemlighet for å ha blitt brukt av Gud til en stor og viktig gjerning. Samtidig var det en klar forståelse av at hans handlinger ikke hadde vært fullkomne, og ikke minst var dette med tanke på sine nære og kjære. Der hadde han kommet til kort.

I et såkalt festskrift til 70-årsdagen til Børre Knudsen i 2007, formulerer Lønning seg slik: «Av rotfast overbevisning faller det meg lett å uttrykke beundring for Børres mot, tilslutning til Børres sak, forbehold til Børres strategi, for omsider å unnslippe et sukk over kompromissløsheten det ikke alltid faller meg lett å skjelne fra halstarrighet.»

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter