I Vesten har fortellingene om de forfulgte i Midtøsten gjentatte ganger blitt brukt til å begrunne vestlige ambisjoner om makt. Dette sier religionshistoriker og spesialist på islam, Kari Vogt.
– Først og fremst er vi opptatt av diskrimineringen som de kristne utsettes for. Jeg skulle ønske man kunne interessere seg også for deres tradisjon og kultur, sier forskeren med et sukk.
SE BILDESERIE: Flyktningkrisen i Irak
Ekstrem situasjon
Vogt understreker at situasjonen som utspiller seg i dag i den nyerklærte, islamske staten er ekstrem. Men det er ikke første gang det skjer i historien at religiøse minoriteter angripes i Midtøsten. Vogt mener historien om kristne og deres levekår i Midtøsten har hatt en viktig funksjon i Vesten.
– I kolonitiden ble dette brukt til å begrunne intervensjoner. De kristne skulle beskyttes, på samme måte som man i dag henviser til at man skal beskytte kvinner når man begrunner en politisk og militær intervensjon. Men det handler ikke alltid egentlig om beskyttelse, men snarere om at noen ønsker å øke sin egen makt, påpeker hun.
LES OGSÅ: Ekstremistene og deres ofre
Vogt mener ønsket om å begrunne en inngripen også gjelder for enkelte kristne som driver arbeid i området.
– Å gripe inn for å øke sin egen makt trenger ikke handle om økonomiske profitt, men å søke en begrunnelse for å være der man er og å gjøre det man gjør. En del kristne ønsker begrunnelse for sin egen misjonsvirksomhet, sin plass og berettigelse i området. Da blir de først og fremst opptatt av forfølgelsesmotivet.
Kopterne
Hun mener det ofte ikke skilles godt nok mellom diskriminering og forfølgelse. Og sier de tradisjonelle kirkene som utsettes for diskriminering selv ofte betakker seg gjerne for den form for interesse som de får fra vestlige misjonsorganisasjoner.
– Er det ikke fordi de lever i frykt at derfor velger å gå stille i dørene?
– Jo, men den strategien må de i så fall velge selv. Hvorfor skal noen velge strategi på vegne av dem? Kopternes historie i Egypt er et eksempel. De skulle forsvares mot overgrep av vestlige kristne, men i stedet ble bare menighetene splittet, og de sto svakere som fellesskap.
I dagens papirutgave av Vårt Land kan du lese mer om situasjonen i Nord-Irak, og den historiske sammenhengen den ekstreme volden skjer i.