Krigshandlingene i Gaza hadde ikke pågått mange dagene denne sommeren før den israelske ambassaden i Oslo sendte ut en e-post til norske redaksjoner. Budskapet var ikke til å misforstå: Uttalelser fra den norske legen Mads Gilbert måtte ikke tas for god fisk av norske medier.
Den israelske staten har naturligvis oppdaget hvilken påvirkningskraft Gilbert har i den norske opinionen. Dette er tredje gangen han jobber som lege i Gaza mens krigshandlingene pågår for fullt.
Mediestrategi. I tidligere Gaza-kriger har Israel stengt området for internasjonale journalister. Denne gangen la de en ny mediestrategi. Journalister fra alle land fikk tilgang til krigsskueplassen. Blant annet var Aftenpostens Jørgen Lohne i Gaza.
Ved forrige krig var Mads Gilbert en av de få som kunne fortelle om hva som skjedde. De fleste mediene var sugne på å få ut informasjon, og selv om de visste at Gilbert ikke kunne regnes som en uavhengig observatør, var det likevel bedre å få publisert noe. Noen ganger holdt han selv mikrofonen som hvilken som helst annen reporter.
De hyppige intervjuene ga ham en sterk posisjon både i norske og internasjonale medier. Som lege viser han en heltemodig innsats for å bedre den bedrøvelige situasjonen for det palestinske folket. Som kommentator har han plassert seg på ytterst venstre side, alltid med en skarp kritikk av Israels krigshandlinger.
Denne doble posisjonen har vært diskutert i norske medier tidligere, men det måtte en danske av jødisk avstamning til for at Gilberts dobbeltrolle for alvor skulle bli problematisert.
Batalje. Den danske journalisten Martin Krasnik i DR2 har grillet mange intervjuobjekter. Denne uken var turen kommet til Mads Gilberg. Krasnik fyrte løs med kraftfulle spørsmål fra første stund, og det 20 til 30 minutter lange intervjuet utviklet seg til en verbal batalje. Gilbert følte seg åpenbart uvel i møtet med den kritiske, danske journalisten, som ikke viste frykt for å provosere intervjuobjektet, men som også hadde satt seg godt inn i temaet.
Lenken fra intervjuet spres nå visstnok av både israelsvenner og palestinatilhengere. Det vitner om en viss balanse. Jeg oppfordrer våre lesere om å klikke seg inn på DR2 for å se intervjuet på nett.
Seerne vil møte en Gilbert som slår godt fra seg, men som også virket noe uforberedt på å møte en så kritisk innstilt journalist. Krasnik spurte den norske legen om han så på Hamas som en terrororganisasjon. Det ville ikke Gilbert svare ja på. Han fikk også problemer med å bevise sitt eget utsagn om at Israel helt bevisst angriper kvinner og barn og at Israel begår folkemord. «Er Mads Gilbert lege eller politiker», spurte den danske intervjueren.
Svaret er ganske åpenbart. Mads Gilbert er begge deler. En slik dobbeltrolle bør problematiseres. Spørsmålet er om norske medier har tatt dette inn over seg med tilstrekkelig faglighet og alvor.
Tillit. Kravet til uavhengighet hos intervjuobjektene kan selvsagt knyttes opp til hvilken holdning en journalist eller en redaksjon har til selve konflikten. Plasserer journalisten seg tydelig på én side, er det lettere å akseptere dobbeltroller uten at de kritiske spørsmålene blir for mange. Redaksjonene vet at dette handler om tillit, og redaktørene er alltid påpasselige med å understreke at de er profesjonelle, som ikke lar personlige holdninger prege dekningen.
Norske journalisters dekning av konflikten i Midtøsten har vært et diskusjonstema i et par tiår. Ved hver krig har påstander om skjev dekning dukket opp. Så også i år, og NRKs Sidsel Wold ble en av skyteskivene. Det gikk så langt at hun gikk offentlig ut mot det hun kalte hets. Torsdag hevdet TV 2s journalist Fredrik Græsvik at ledelsen har tatt ham av som Gaza-reporter på grunn av «feil fokus». TV 2-sjefene benekter dette, men sier at Pål T. Jørgensen er sendt av gårde fordi Græsvik har ferie.
Fastlåst. Debatten om journalisters fastlåste holdninger og bruk av kilder og intervjuobjekter har låst seg fast her i Norge. Det blir noe repeterende over det. Derfor var det forfriskende at dansk TV satte Krasnik til å intervjue Mads Gilbert.
Intervjuet er krast, men når vi vet hvor kategorisk og sterk Gilbert kan være i sine uttalelser, bør han ikke være den første som klager over at han utsettes for en kritisk journalistikk. Det bør heller ikke Gilberts støttespillere være.
Noen av dem har slått tilbake mot Krasnik. Siden han er av jødisk opphav, kan han ikke sees på som en uavhengig journalist. Det er et særs problematisk standpunkt. Da gjør man den vanlige feilen å sette likhetstegn mellom jødisk etnisitet og Israel som stat.
I kjølvannet av alle moderne kriger kommer også en mediekrig. Konflikten i Midtøsten er så betent at mediekrigen forplanter seg til mange steder rundt på kloden. I Norge har følelsene vært ekstra sterke. Disse sterke debattene må vi absolutt tåle, selv når ikonene utsettes for skarp skyts. Mads Gilbert må få være den han er. Det er redaksjonen som har ansvar for å sette grensene.