Nyheter

Hundedrap engasjerer tusener

Drapet på hunden Tønes har skapt massivt engasjement. – Hunder har blitt som våre barn, sier forsker.

Søndag ble valpen Tønes skutt og drept av en bonde på Hellestø utenfor Stavanger. Saken har i etterkant fått mye oppmerksomhet. Bonden som skjøt sier til Rogalands Avis at han så Tønes løpe etter sauene hans som beitet i området, og at han derfor skjøt hunden.

Torsdag kveld samlet rundt 1000 mennesker og mange hunder seg til minnestund for den ett år gamle hunden.

Substitutt for barn. Christine Olsen er stipendiat i folkehelsevitenskap ved universitet i Ås, og forsker på forholdet mellom dyr og mennesker.

– Flere undersøkelser viser at hund og eier får en tilknytning til hverandre som kan sammenlignes med den mellom nyfødte barn og foreldre eller omsorgspersoner. Det sterke engasjementet skyldes nok at man får et så tett forhold til hunder, samtidig som at dyr er så forsvarsløse, sier Olsen.

At hunder er underlagt en rekke strenge restriksjoner de siste årene tror Olsen bidrar til at hundeeiere reagerer så kraftig.

– De føler seg litt jaget. Hunder får ikke være med på bussen, de må gå i bånd flere og flere steder, og begrenses derfor ganske kraftig. Når hunder har status som et familiemedlem i større grad enn tidligere, og samtidig i økende grad stenges ute fra sosiale sammenhenger, er det mange som reagerer.

Sau vs. hund. I saken med Tønes og sauene har hunden vunnet kampen om folkets følelser. Olsen mener utseendet har mye å si for hvem engasjementet samles rundt.

– Vi engasjerer oss i dyr som vi tilegner menneskelige egenskaper og som virker mer forsvarsløse. Hund har derfor høyere status enn en sau, både på grunn av det naturlige forholdet vi har til dem, men også med tanke på utseende. Dyr som har store øyne og rundt hode – det vi kan kalle Disney-faktoren – skaper mer empati hos folk. At Tønes var en valp forsterker det uskyldige inntrykket, sier hun.

Drapstrusler. Bonden som skjøt har fått gjennomgå i sosiale medier etter hendelsen. Det følgende er hentet fra kommentarfeltet til TV2.no:

« ...det hadde vært på sin plass at bonden hadde fått juling eller blitt skutt selv, bønder tror e kan gjøre hva de vill så skulle gjerne ha hatt en alvorsprat med den vla bondetampen, skulle hatt juling. jævla rogalending»

«Av og til kunne eg ønsket dødsstraff med pining i dette landet tenk å være så jævlig idiot..»

Bonden har uttalt til Rogalands Avis at han bare ønsket å passe på sauene sine.

– Jeg er også glad i mine dyr, og jeg verdsetter ikke livet til en hund mer enn en sau. Min jobb er å forsvare sauene som ikke kan forsvare seg selv, sier bonden til lokalavisen.

Stengte kommentarfelt. Solveig Grødem Sandelson, kultur- og debattredaktør i Stavanger Aftenblad, stiller spørsmål ved engasjementet.

– Torsdag kveld samlet rundt tusen mennesker seg på Hellestø til minne om hunden Tønes. Om det forteller mest om alvoret i hendelsen, om en nærmest hellig allianse mellom hundeeier og hundene deres, eller om hva sosiale medium kan utløse av engasjement, er ikke så godt å si. Men en kan jo spørre seg når et menneskes død sist samlet så mange, skriver hun i en kommentar.

Opprørte. Leder av dyrevernorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen, forteller om stigende engasjement de siste årene i form av flere medlemmer. Hun tror det har en sammenheng med mer medieomtale, og at flere derfor ser på dyr som individer med følelser.

– Folk blir opprørt når de ser at stadig flere dyr blir utsatt for grov vold, og derfor reagerer de, sier hun.

Kravet om å opprette et eget dyrepoliti for å forhindre slike hendelser har vakt stor debatt de siste årene. Facebook-gruppen «Dyrepoliti i Norge NÅ!» i regi av NOAH har per dags dato i overkant av 67.000 medlemmer.

– Det er et klart misforhold mellom hvordan grov og sadistisk mishandling av dyr blir behandlet i rettssystemet og folks rettsoppfatning. Over lang tid har man sett at saker blir henlagt, uten at de som skader dyr opplever at det får konsekvenser, sier hun.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter