Nyheter

ISIL overtok nye kristne byer i natt

Over 100.000 kristne har flyktet fra den ekstremistiske gruppen fra byene Quaraqosh, Tal Kayf, Bartella og Karamlesh.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Ekstremister fra Den islamske staten (ISIL) fjerner kors fra kirker og brenner historiske skrifter i flere av de kristne byene opprørsgruppen har tatt kontroll over i nord i Irak.

– Rundt 100.000 kristne er tvunget på flukt med ingenting annet enn klærne de går i. Mange flykter til den kurdistanske regionen til fots, sier den kaldeisk-katolske patriarken Louis Sako.

Ifølge en kaldeisk-katolsk erkebiskop har byene Quaraqosh, Tal Kayf, Bartella og Karamlesh blitt tatt over av ISIL i løpet av natten.

– Grip inn. – Det er en katastrofe, en tragisk situasjon. Vi ber FNs sikkerhetsråd om umiddelbart å gripe inn. Titusenvis av vettskremte mennesker blir tvunget på flukt i dette øyeblikk. Det kan ikke beskrives, sier den kaldeisk-katolske erkebiskopen i byene Kirkuk og Sulaimaniyah, Joseph Thomas.

Byen Quaraqosh er en kristen by mellom Mosul, som er under de sunnimuslimske ekstremistenes kontroll, og den kurdiskkontrollerte byen Arbil.

Islamistene skal ha kommet inn i byen Tal Kayf rundt midnatt, og tatt kontroll over byen uten å møte motstand. Byen huser en stor kristen og sjiamuslimsk befolkning.

Kampene fortsetter. Det raser harde kamper mellom irakiske regjeringsstyrker og islamske opprørere i den nordlige byen Mosul i Irak. Minst 50 mennesker er meldt drept i løpet av onsdag.

I helgen erobret ekstremistene byen Sinjar og flere nærliggende landsbyer, og flere hundre tusen innbyggere skal ha flyktet opp i fjellene. Ifølge FN har en del av disse blitt hentet ned i løpet av torsdag. De kurdiske styrkene har tidligere uttrykt bekymring for at disse ville sulte i hjel, dersom de ikke snart ble hentet ned.

Tirsdag ble det klart at de kurdiske peshmerga-styrkene i Irak gjenopptar samarbeidet med regjeringen i Bagdad. Ifølge en kurdisk talsperson samarbeider nå kurdiske styrker fra Irak, Syria og Tyrkia i kampen mot ISIL.

Angrep militærbase. Samtidig har ISIL tatt kontroll over deler av en militærbase i Raqa-provinsen nord i Syria, etter tre selvmordsangrep og harde kamper på stedet. ISIL har dermed kontroll over mesteparten av den nordlige provinsen.

Kampene startet onsdag kveld, etter at tre medlemmer av ekstremistgruppen Den islamske staten (ISIL) sprengte seg selv i luften i området rundt inngangen til militærbasen. 27 soldater fra den syriske hæren ble drept i angrepet, mens 14 medlemmer av ISIL ble drept, ifølge eksilgruppen Det syriske observatoriet for menneskerettigheter (SOHR).

Jihadistene skal ha drept over hundre soldater fra de syriske regjeringsstyrkene, og flere skal ha blitt systematisk henrettet, ifølge SOHR. (©NTB)

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter