Nyheter

Verdibanken får nye eiere

Store deler av aksjene i Verdibanken har byttet eiere i løpet av sommeren. Nå kaller banken inn til ekstraordinær generalforsamling.

I løpet av sommeren har flere av de store aksjeeierne i Verdibanken solgt sine andeler, og nye investorer har kjøpt seg inn. Hvem som nå er ute, og hvem som har kommet inn, er foreløpig ikke offentliggjort. Blant de nye eierne skal det være en større bank, et aksjefond, et pensjonsfond og flere private investorer. I innkallelsen til ekstraordinær generalforsamling 12. august beskrives endringene som «relativt betydelige».

'Ulike grunner'. Leder i representantskapet i Verdibanken, Helge Etnestad, ønsker ikke å gå ut med hvilke eiere som har solgt, men kan fortelle at det er noen av de større eierne nå har valgt å selge sine andeler.

– Vi synes det er bra at vi har fått nye investorer som er positive og har lyst til å satse på banken, sier Etnestad.

– Betyr det at de forrige eierne ikke var like positive?

– Nei, vi har ikke hatt interne stridigheter eller store problemer med de forrige eierne, sier han.

Han sier det får være opp til de tidligere eierne å redegjøre for hvorfor de har valgt å selge, men at han har oppfattet at de hadde ulike grunner til å selge.

Men en stor del av aksjene byttet eiere i løpet av kort tid?

– Ja, i løpet av sommeren har noen av de største eierne solgt sine aksjer og nye har kjøpt seg inn, men jeg har ikke inntrykk av at det er en felles grunn til at aksjonærene har solgt, sier Etnestad.

Potensial. Verdibanken tapte 9 millioner kroner i 2012 etter valutaspekulasjoner. I mars 2013 gikk Verdibankens daværende toppsjef, Toralf Østli, av på dagen sammen med styret etter at de fikk kraftig kritikk fra Finanstilsynet i en tilsynsrapport. Nytt styre er valgt og ny administrerende direktør ansatt. Etnestad sier de i etterkant av dette har gjennomgått driften og at de nå ser framover.

Helge Dalen er en av dem som har sett bort fra den problematiske fortiden, og er en av de nye investorene. Som privatperson med bakgrunn fra bank og finans har han nå kjøpt omtrent 6,3 prosent av aksjene i Verdibanken.

– Jeg ser at det er et potensial i banken, selv om de har slitt de siste to-tre årene. Men jeg tror det er et marked der ute, og mener det er en interessant liten forretningsbank, sier Dalen når han skal forklare hvorfor han valgte å investere.

Omdømmeproblem. Dalen mener rotet nå er ryddet opp i, selv om banken sliter med mislighold av lån. Han tror det er fullt mulig å utvikle banken til å tjene mer penger og samtidig sikre arbeidsplassene der.

– Banken befinner seg innenfor et spennende segment. Det er viktig å ta vare på bankens verdigrunnlag, samtidig som det er viktig å se på andre muligheter for videre utvikling av bedriften, sier Dalen.

Han mener omdømmet er noe banken må jobbe med framover.

– I alle fall innenfor finansverdenen har Verdibanken en omdømmeutfordring, men sånne ting kan man gjøre noe med om man jobber jevnt og trutt framover. Det tror jeg de allerede gjør, sier Dalen.

Selger ikke. Som investor har Dalen oversikt over de andre eierne, og mener den nye samlingen av investorer gir en spennende kombinasjon av kompetanse og erfaring. Han får også støtte av Per Magne Tveiten, viseadministrerende direktør i Mentor Medier – selskapet som eier Vårt Land, og også eier 7,3 prosent av aksjene i Verdibanken.

– Vi har valgt å bli sittende som aksjonær, men vi er kjent med at enkelte andre aksjonærer har solgt og at nye har kommet inn, sier Tveiten.

Han sier de er positive til eierskiftet, og er enig med Dalen i at det er potensial i Verdibanken.

– De nye aksjonærene har bred kompetanse på ulike felt, og vi opplever at dette er aktører som har tro på banken. Så vi tror det er potensial for videre utvikling.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter