Nyheter

Flest innvandrere ofre for partnerdrap

Annenhver kvinne som er drept av sin partner i Norge de siste årene har utenlandsk bakgrunn.

Personer med utenlandsk bakgrunn er overrepresentert både som offer og gjerningsperson i partnerdrapssaker.

Tre av ti ofre siden 1999 var utenlandske eller tidligere utenlandske statsborgere. Litt over en tredel av gjerningspersonene hadde utenlandsk bakgrunn, viser tall som Kripos har hentet inn for Aftenposten.

De siste årene har andelen utlendinger i slike saker økt. Fra 2004 til og med 2013 var 58 prosent av ofrene utlendinger eller tidligere utenlandske statsborgere.

Kriminolog Vibeke Ottesen, som forsker på partnerdrap ved Universitetet i Oslo, er ikke overrasket.

– Det er alltid de mest sårbare gruppene som henger igjen i statistikken, både som ofre og gjerningsmenn. Derfor er det ikke overraskende at innvandrere er overrepresentert i denne statistikken, sier hun.

– En kvinne som bor langt fra familien sin er mer utsatt for å bli drept enn de som er nær sin familie. I alle land er også sosiale og økonomiske minoriteter mer utsatt både for partnerdrap og kriminalitet generelt, påpeker Ottesen.

Siden 1990 er i alt 174 kvinner og 25 menn drept av partner eller tidligere partner her i landet. Fra 1990 til og med 2003 var det i snitt 8,35 partnerdrap i året. De siste årene er det imidlertid blitt færre slike drap. Snittet de siste ti årene er 5,7 partnerdrap per år. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter