Nyheter

Netanyahu: – Hamas bryter sin egen våpenhvile

Hamas hevder de har lagt ned våpnene på nytt i 24 timer. Israels statsminister Benjamin Netanyahu anklager palestinerne for å bryte sin egen våpenhvile.

I et intervju med CNN sier Netanyahu at Hamas fortsetter å skyte raketter mot Israel til tross for at den palestinskerklærte våpenhvilen skulle starte klokka 14 lokal tid (klokken 13 norsk tid).

Han avviser det palestinske tilbudet om våpenhvile og er tydelig på at den israelske operasjonen med ødelegging av det palestinske nettverket av tunneler og rakettlagre i Gaza vil fortsette.

Humanitær pause. – Ikke engang Hamas aksepterer sin egen våpenhvile, de fyrer av raketter fortsatt, sier statsministeren, som mener fredsplanen foreslått av Egypt, som ikke aksepteres av Hamas, er den eneste mulige løsningen på konflikten.

Det var kort tid etter at Israel varslet nye angrep mot Gazastripen søndag formiddag at Hamas erklærte ønsket om nok en våpenhvile.

– Som reaksjon på FNs krav om å ta hensyn til vårt folk og situasjonen under feiringen av id al-fitr, har motstandsgruppene blitt enige om en humanitær pause i 24 timer. Den starter klokken 14 lokal tid, skriver Hamas' talsperson Sami Abu Zuhri.

Nye angrep. Kort tid etter advarsel om nye israelske angrep ble det meldt om tre drepte palestinere og ytterligere seks ble drept få timer etter.

– To ble drept ved grensen, sentralt på Gazastripen. Tredjemann ble drept nær Khan Yunis, sør i området, opplyser den palestinske helsemyndighetens talsperson Ashraf al-Qudra kort tid etter at angrepene startet.

– På grunn av Hamas' stadige rakettangrep, tross avtalen om en humanitær åpning av hensyn til den sivile befolkningen i Gaza, vil vi gjenoppta våre aktiviteter i lufta, på sjøen og på bakken, sa det israelske militæret (IDF) i en erklæring klokken 9.15 norsk tid.

Innebyggere meldte om lyden av tung bombing øst i Gaza by straks etter at erklæringen kom.

Ifølge Reuters skal ni palestinere være drept i angrepene så langt søndag.

Flere tunneler. Det israelske forsvaret har gjentatte ganger bedt sivilbefolkningen unngå områder der det er angrep.

– På grunn av brudd på den humanitære avtalen, fortsetter nå hæren sin offensiv, sa Peter Lerner, talsperson for den israelske hæren, i en erklæring søndag morgen.

Han legger til at det er blitt funnet flere tunneler og pågrepet medlemmer av Hamas inne på Gazastripen i løpet av natten.

Al-Qassam-brigadene, den væpnede grenen av Hamas-organisasjonen, opplyser at de avfyrte Grad-missiler mot den sørlige byen Ashod og en M75-missil mot Tel Aviv. Al-Quds-grenen, som er tilknyttet organisasjonen Islamsk jihad, tok også på seg ansvaret for flere angrep søndag.

Israel hadde lørdag kveld erklært en ensidig humanitær 24-timers våpenhvile, tross raketter fra Hamas.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter