Nyheter

Rekordfå barn tok abort i fjor

Og den seksuelle debutalderen er på vei opp.

Kun 24 barn under 15 år tok abort i fjor, viser tall fra Abortregisteret. Samtidig er den seksuelle debutalderen på vei opp.

De siste 30 årene har antall aborter blant norske jenter sunket kraftig. Nedgangen fortsatte også i fjor, ifølge tall fra Abortregisteret, som forvaltes av Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Reservasjons-debatten gjorde folk triste og opprørte

I 1980 tok 2,25 prosent av alle jenter i alderen 15-19 år abort. I fjor var tallet 1 prosent, det laveste siden registeret ble opprettet i 1979, skriver Dagsavisen.

Antall aborter blant barn under 15 år er også fallende. I perioden 2004-2008 ble det foretatt 231 aborter blant jenter under 15 år. Fra 2009 til 2012 falt tallet til 159, og i fjor ble det foretatt 24 aborter blant barn under 15 år.

LES OGSÅ: Høyre ber spiralnektere si opp legejobben

Nedgangen i aborter viser at man har funnet fram til «riktig nøkkel» i forebygging av uønsket graviditet blant unge, mener Siv Gamnes, daglig leder ved Sex og Samfunn, senter for ung seksualitet.

– Jeg er overbevist om at dette henger svært tett sammen med at både helsesøstre og sykepleiere nå har fått rett til å skrive ut p-piller, sier hun.

Hun har inntrykk av at ungdom kan stadig mer om både sex og prevensjon.

LES OGSÅ: Vil tidoble engangsstøtten til fødende

– En annen oppsiktsvekkende tendens vi har registrert, er at seksuell debutalder, særlig i Oslo, er stigende. På landsbasis ligger gjennomsnittlig debutalder nå på rundt 17 år for jenter og 18 år for gutter. Det bidrar nok også til at aborttallene synker, sier Gamnes. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter