Nyheter

Brende frykter israelsk bakkeangrep mot Gaza

Utenriksminister Børge Brende frykter et israelsk bakkeangrep mot Gaza hvis ikke en våpenhvile raskt kommer på plass.

Brende satt i møte med Israels utenriksminister Avigdor Lieberman på en restaurant i Ashkelon da den israelske byen ble angrepet. Brende søkte tilflukt i restaurantens sikreste rom, og raketten slo ned om lag 300 meter unna.

– Da vi så gikk ut for å se på skadene etter angrepet, kom det en ny runde med raketter, minst tre stykker. Da løp vi ned i en kjeller, sier Brende på telefon fra Israel til NTB.

– Vi hørte smellene fra rakettene som slo ned, forteller utenriksministeren.

Ashkelon ligger sør i Israel, rundt 13 kilometer fra Gaza.

– Det gikk så fort, så jeg fikk ikke så mye tid til å reflektere over hva jeg følte, sier Brende.

Avgjørende dager. Brende hadde samtaler med Lieberman etter at forsøket på en våpenhvile mellom Israel og Hamas kollapset tirsdag. Onsdag fortsatte rakettangrepene fra Gaza, samtidig som Israel bombet enklaven.

– Dagens samtaler gjør at jeg er redd det kommer en israelsk militær intervensjon, med mindre man raskt får på plass en våpenhvile, sier Brende.

– De nærmeste dagene blir avgjørende. I Israel er det nå en politisk diskusjon om man skal gå inn i Gaza. Vi har få dager på oss for å få på plass en avtale, fortsetter utenriksministeren.

Én israeler og minst 208 palestinere har mistet livet siden Israel innledet militæraksjonen «Operation Protective Edge» tirsdag i forrige uke.

– I møtet med Lieberman advarte jeg sterkt mot at Israel går inn i Gaza, sier Brende, som onsdag også hadde møter med Israels justisminister Tzipi Livni og opposisjonslederen i landet Isaac Herzog.

– Blokaden må svekkes. Utenriksministeren mener presset på både Hamas og Israel må øke for å få partene til å legge ned våpnene.

– Særlig Egypt, Qatar og Jordan, som kan påvirke Hamas, må presse på for en våpenhvile. Samtidig må det internasjonale samfunnet, med USA, legge press på Israel, sier Brende.

På spørsmål om han tror en våpenhvile snart kommer på plass, svarer Brende:

– Jeg tror det er en reell mulighet for en våpenhvile i løpet av de nærmeste dagene. Men jeg tror ikke man skal bli overrasket hvis det ikke går.

Brende forteller at han i onsdagens samtaler tok til orde for at Israel opphever deler av blokaden mot Gaza.

– Jeg oppfordret justisminister Livni til å jobbe for en våpenhvile som inneholder en svekkelse av blokaden, forteller Brende.

Utenriksministeren understreker også at rakettangrepene fra Gazastripen mot Israel må opphøre for at det skal være mulig å få på plass en våpenhvile.

Uenig med Lieberman

I samtalene med sin kollega Lieberman tok Brende opp den humanitære situasjonen på Gazastripen.

75 prosent av de drepte på Gazastripen de siste åtte dagene er sivile, ifølge en rapport fra FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) som ble lagt fram tirsdag. 38 av de drepte er barn. Nærmere 1.400 palestinere er såret i angrepene, rundt 650 av dem kvinner og barn.

– Jeg understreket at brorparten av menneskelivene som går tapt på Gazastripen, er sivile. Det er uakseptabelt, og jeg sa klart ifra at Israels angrep ikke er proporsjonale med angrepene fra Gaza. Det var Lieberman ikke enig i, sier Børge Brende. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter