Nyheter

Abort-debatten gjorde folk triste og opprørte

Flere enn åtte av ti av oss ble triste og opprørte av den symboltunge debatten om leger skal få mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort, ifølge en fersk undersøkelse.

Bare borgerkrigen i Syria og den svært ustabile, krigslignende situasjonen i Ukraina gjorde mer inntrykk på folk enn reservasjonsdebatten, viser undersøkelsen AgendaTracker fikk utført i andre kvartal i år.

Den er gjennomført av meningsmålingsinstituttet YouGov i samarbeid med PR-operatørene og medieovervåkingsselskapet Retriever.

I alt 81 prosent av de 1.005 som deltok, svarer at den innbitte og polariserte debatten om hvorvidt leger skal ha anledning til å reservere seg mot å henvise til abort «gjorde dem litt eller meget triste/opprørte». Til sammenligning svarte 91 og 92 prosent det samme om henholdsvis Ukraina og Syria.

– Ofte ser vi at interessen avtar etter at debatten har rullet og gått en stund, men dette var en sak som vekket et kjempeengasjement som aldri dabbet av, sier kunde- og analysesjef Kristina Nilsen i Retriever.

Uvanlig lenge. – Debatten omkring reservasjonsretten holdt seg varm uvanlig lenge i norsk medieoffentlighet. Diskusjonen ble ikke lagt død før det kom en politisk løsning, og det er interessant å se at hele 41 prosent av befolkningen også nå i ettertid svarer at saken har gjort inntrykk, sier Nilsen.

Den politiske venstresiden trakk umiddelbart linjene tilbake til debatten om retten til fri abort på 1970-tallet da regjeringen kort tid etter valget i fjor høst kunngjorde at den ville gi fastleger rett til å reservere seg.

Helseminister Bent Høie (H) og statsminister Erna Solberg (H) var bundet av avtalen med Kristelig Folkeparti og måtte forsvare forslaget, mens venstre distanserte seg fullstendig

KrF-leder Knut Arild Hareide nådde på sin side aldri ordentlig igjennom med påstanden om at forslaget ikke ville innebære svekkede abortrettigheter, men at hele saken handlet om legers rett til å følge sin egen samvittighet.

Regjeringen og KrF ble til slutt enige om at fastleger ikke lenger skal henvise kvinner til abort – og dermed ikke trenger å reservere seg.

Negative nyheter. Et knapt flertall, 45 mot 38 prosent av de spurte, svarte bekreftende på at det norske mediebildet er for sterkt preget av negative nyhetssaker.

Det har snarere med den spente situasjonen i deler av verden å gjøre enn hva slags type saker mediene prioriterer å publisere, mener Fredrik Olimb i PR-operatørene.

– Med alvorlige og langvarige internasjonale konflikter er det naturlig at en etter hvert vil føle seg mettet på denne typen nyheter. Samtidig utfyller mediehusene en viktig rolle ved å skildre det som faktisk skjer så vi ikke blir likegyldige til store humanitære utfordringer som slike konflikter faktisk skaper, sier Olimb.

Et lite lyspunkt i en ellers tilsynelatende dyster mediehverdag, er dekningen av fotball-VM og ikke minst den sportslige suksessen Mats Zuccarello opplever i New York Rangers.

Henholdsvis 80 og 87 prosent svarte at de ble «litt eller meget glade» av disse nyhetssakene i andre kvartal.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter