Nyheter

Konflikten i Oase fortsetter

Oase-deltaker mener ledelsen må beklage tidligere profetisk forbønnspraksis. Ledelsen sier de har tilbudt både samtale og oppfølging.

Oase er en karismatisk bevegelse innen Den norske kirke. Hver sommer arrangeres stort stevne. I dag begynner årets arrangement i Kristiansand. På flere stevner har Oase-ledelsen fått kritikk for kontroversielle gjestetalere.

LES MER: Derfor ropte jeg 'feiging' på Oase

Ropte 'feiging'. «Det var jeg som ropte 'feiging' på Oase i fjor. Og det var jeg som regelrett ble utvist fra salen av Eivind Bjørnar Hetlevik (som sitter i Oase-ledelsen). Etter nesten 12 måneders dialog med ­Oase-ledelsen får det ­være nok,» skrev Oase-deltaker ­Vidar Osen på debattplass i Vårt Land lørdag tre dager før årets stevne sparkes i gang.

LES MER: Oase-topp: Vi er i en alvorleg situasjon

Under fjorårets stevne kritiserte forkynner Kari Holmås ledelsen i Oase for hvordan folk ble tilbudt forbønn og hevdet at Guds navn ble misbrukt. Det førte til at hun ikke fikk til å delta i en paneldebatt senere under samme stevne. Da Asbjørn Simonnes, daglig leder i Oase, dagen etter meddelte fra talerstolen at Holmås var blitt «fritatt» fra å delta i en paneldebatt om det «profetiske», fikk det begeret til å flyte over for Vidar Osen.

– Jeg sendte et femsiders brev til Oase-ledelsen. Der ber jeg de ta et oppgjør med Oases historie. De må fortelle oss hva de mener har vært feil, galt eller usant.

«Hvis man benekter egne feiltrinn og prøver å redde ære ved å drive med bortforklaringer, tåkelegging og trenering, havner man fort i et spill med ufine metoder, manipulering og ikke-rasjonelle handlingsmønster,» skriver Osen i debattinnlegget i Vårt Land.

Uforståelig. Gjermund Eikli, styrelder i Oase, ble overrasket da han leste innlegget til Vidar Osen.

LES MER: Oase legger lokk på personalsak mot kritiker

– I løpet av det siste året har vi hatt veldig mye kontakt og en god dialog med Vidar Osen.

– Osen sier han har forsøkt å kommunisere med ledelsen i ett år, men uten å nå fram?

– Den kritikken forstår jeg ikke. Mitt bilde er at han kanskje ikke har fått de svarene han ønsker.

– Han ønsker en unnskyldning for en del av de profetiene som har vært de siste årene og hvordan ledelsen har reagert på kritikk. Er det noe dere bør si unnskyld for?

– I kontakt med enkeltmennesker er det flere ting vi sikkert kunne gjort bedre, men i kommunikasjonen med Vidar har vi ikke sviktet. Det er ingen vi har brukt så mye tid på som Vidar.

Muntlig. – Ledelsen sier at de har brukt veldig mye tid på å snakke med deg og er uforstående til kritikken, Vidar Osen?

– De har brukt mye tid på å kommunisere med meg, men de har ikke svart meg på ett eneste spørsmål. Jeg har forsøkt å stille enkle ja- og nei-spørsmål uten å få svar.

– Hvorfor vil du ikke møte dem?

– Jeg er ikke så flink til å formulere meg muntlig og i en slik setting vil jeg fungere dårlig. Det skjedde da jeg hadde en diskusjon med Eikli og ledelsen i fjor sommer. Jeg ønsker ikke at hele debatten mellom meg og ledelsen skal tas i et muntlig forum, men det ønsker de.

Daglig leder i Oase, Asbjørn Simonnes, sier han har hatt lange telefonsamtaler med Vidar Osen.

– At han opplever at jeg ikke svarer han, tror jeg går ut på at han er ute etter et bestemt svar. Han må forstå at vi er et lederskap som må ta våre valg, sier Simonnes.

Irritert. – Jeg har ringt Simonnes for å purre og spørre om han har tenkt å svare meg. Da krevde Simonnes at jeg måtte møte dem før de kunne gi meg svar. Jeg ønsket at vi skulle være godt forberedt på å møtes, og jeg forlangte at de da måtte gi meg noen svar først, sier Vidar Osen.

Asbjørn Simonnes sier han tilbød seg å treffe Osen for å ha en samtale.

– Han avslo dette og krevde en skriftlig tilbakemelding først. Hvilken rett har han til det? Vi var usikre på hva han ville bruke dette til videre. Vi merket at han var veldig irritert, vi fikk tidsfrister på å svare. Han truet med å gå til pressen og så videre. Den slags oppførsel liker jeg dårlig.

Lang prosess. På tross av sin kritikk, mener Vidar Osen at Oase har endret seg kraftig de siste tre årene, og at de nå har en mye sunnere profil.

– Jeg berømmer de for det og setter pris på den kursendringen. Men nettopp det er paradokset: De har styrt bort ifra noe som ikke var bra, men de forsøker å dysse det ned og ikke beklage. Oases troverdighet står på spill dersom de ikke åpent går ut og beklager at de har villedet folk.

– Osen sier han opplever at det har vært en god utvikling i Oase, men han etterlyser en offentlig beklagelse, Simonnes.

– Da lurer jeg på hva han vil med det. I sitt innlegg går han flere tiår tilbake i tid og det er en komplett umulig sak. Jeg er lei av å presisere dette overfor folk som tror vi driver med spådomskunst og eller noe som ligner på det. Det er så langt bort fra realiteten som det kan bli. Vi står forankret i en evangelisk-luthersk forståelse.

'I ferd med lande.' – Hva har dere funnet ut når dere har evaluert den profetiske tjenesten i Oase?

– Vi er i ferd med å lande, det har vært en lang prosess, og det er et krevende felt å bevege seg i. Det står i Bibelen at vi ikke skal forakte profetordet og vi forsøker å ta det på alvor.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter