Nyheter

Gjenvalgt som verdenskirkeleder

Olav Fykse Tveit (53) er gjenvalgt som generalsekretær i Kirkenes Verdensråd (KV). Dette er en av de mest innflytelsesrike stillingene i internasjonalt kirkeliv.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Den norske teologen Olav Fykse Tveit ble enstemmig gjenvalgt på dagens møte i Kirkenes Verdensråds (KV) sentralkomité som arrangeres 2.-8. juli i Genève.

– For meg har disse 5 årene vært en velsignelse. Jeg har aldri hatt en så utfordrende og givende oppgave. Jeg er takknemlig til Gud og mennesker for å ha fått denne muligheten. Det er en stor glede å fortsette en periode til med full støtte fra sentralkomiteen, sier Fykse Tveit til Vårt Land.

LES MER: Tok oppgjer med kyrkjas forskjellsbehandling

Ikke overrasket. Kirkelederen sier at da han begynte for fem år siden føltes det som tre jobber på én gang.

– Jeg skulle bli kjent med organisasjonen, ta tak i nødvendige forandringer og lede arbeidet i KV. Nå kan jeg fullt ut konsentrere det som faktisk er jobben: Å lede arbeidet.

– Hadde du forventet å bli gjenvalget.

– Jeg var ikke helt overrasket og det var ingen signaler som pekte i annen retning.

I 2009 ble han, som den første nordmann, valgt til generalsekretær i verdens største felleskirkelige organisasjon. Nå har Olav Fykse Tveit fått tillit for en ny periode som leder i organisasjon som omfatter 345 ulike kirkesamfunn med til sammen 500 millioner medlemmer.

– Hva har du lyktes med?

– Vi har klart å samle organisasjonen til et fellesskap av kirker som arbeider i tro for å fylle de oppgavene vi har. Jeg opplever også at vi har fått et godt og høyt nivå av gjensidig tillit. Vi har også lyktes med å ha en prosess som gjør at vi har tro på at KV faktisk kan utrette noe.

LES MER: Norsk kirketopp fikk audiens hos paven

Kristen plikt.– Hva er de største utfordringene videre?

– Den planen vi har lagt frem nå har vi kalt: En pilegrimsreise for fred og rettferdighet. Vi er et spesielt fellesskap og som ser det som vår kristne plikt å arbeide for fred og rettferdighet nært og globalt. Det er midt i hjertet av evangeliet og Jesu oppdrag til oss. I dag snakket vi om hvordan vi kan hjelpe kirkene i Sør-Sudan, Nigeria og Korea til styrke fred og rettferdighet i sine land.

– Hvorfor vil du ha en ny periode?

– Jeg har lyst til å være med å utvikle og gjennomføre det vi har planlagt og jeg tror KV kan få mer nytte av meg.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter