Nyheter

Høie åpner for å sparke 
reservasjonsleger

Helseminister Bent Høie strammer grepet. Reservasjon av samvittighetsgrunner er oppsigelsesgrunn.

Helseminister Bent Høie (H) har nå sendt reservasjonsløsningen ut på høring. Fastlegen skal ikke lenger skrive under på skjemaet der kvinnen begjærer abort.

Oppsigelsesgrunn. I høringsnotatet tar Helsedepartementet til orde for å endre både fastlegeforskriften og abortforskriften. Her strammer Høie grepet og gir kommunene anledning til å sparke leger som fortsatt vil reservere seg av samvittighetsårsaker.

«Dersom fastlegen fortsetter den ulovlige praksisen også etter dette, vil det måtte anses som grunnlag for oppsigelse av fastlegeavtalen», skriver statsråden i notatet.

Det blir ikke anledning til å reservere seg mot å sette inn spiral, foreskrive prevensjon eller henvise til assistert befruktning.

Han presiserer at dersom fastleger reserverer seg mot slike oppgaver, blir dette ansett som «mislighold av fastlegeavtalen».

Spiralnektere. I dag er det flere reservasjonsleger som opererer med såkalt felleslister. Dette gjelder blant annet legene ved Bø legesenter i Telemark. Det betyr at fastlegene har felles ansvar for allmennlegetilbudet til personene på listen.

En lege som reserverer seg mot å sette inn spiral, kan dermed overlate denne pasienten til en kollega som deler samme liste.

Nå slår imidlertid helseministeren ned på en slik praksis og skriver:

«Det er ikke anledning for fastleger og kommuner å avtale unntak fra fastlegers listeansvar».

Han understreker at ordningen med felleslister ikke gjør at fastleger kan dele oppgaver mellom seg på grunn av reservasjonsønsker.

Straff. Det er kommunene som skal sørge for at fastlegene ikke praktiserer reservasjon i strid med regelverket. I notatet beskriver Høie hvordan kommunene skal gå frem overfor leger som bryter loven.

Første skritt er at kommunen ber legen utføre arbeidsoppgavene vedkommende er pålagt etter loven. Deretter kan kommunen sende en skriftlig advarsel om trekk i tilskudd. Hvis legen ikke endrer praksis før fastsatt frist, kan kommunen holde tilbake 20 prosent av basistilskuddet hver måned.

Fortsetter fastlegen den ulovlige praksisen, er det grunnlag for oppsigelse av fastlegeavtalen.

Helsetilsynet advarer. Dette skjer til tross for advarsler fra Statens helsetilsyn.

Ifølge VG skrev tilsynet i et brev til Helsedepartementet i mai at det er «svært problematisk» å tvinge kommuner til oppsigelser når man har sørget for at kvinnen har andre alternativ.

– Hvis man tolker regelverket på en slik måte at legen mister autorisasjonen dersom han ikke setter inn spiral, men i stedet sender pasienten til nabolegen, så får det konsekvenser. I enkelte kommuner kan det få betydning for det samlede helsetilbudet, og det har vi meddelt departementet, sier direktør for Statens helsetilsyn, Jan Fredrik Andresen, til VG.

KrF reagerer. Også stortingsrepresentant for KrF, Line Henriette Hjemdal, reagerer på at reservasjonsleger kan få sparken.

– I dette høringsnotatet har helseministeren allerede konkludert, og det mener jeg er for tidlig. Vi ble enige om at regjeringen skal sette ned et utvalg som skal se på hvordan vi kan ivareta samvittighetsfriheten i norsk arbeidsliv generelt, og da kan ikke fastleger få egne regler i forkant, sier Hjemdal.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter