Nyheter

– Helsesektoren har et kulturproblem

Eldre som vekkes til morgenstell klokken fire om natten er et resultat av dårlig kultur i helsesektoren, mener lederen i Sykepleierforbundet.

Vårt Land omtalte i går saken om eldre som vekkes av nattevaktene midt på natten for å ta morgenstellet. En av grunnene til dette skal være å gi dagvaktene en mer overkommelig dag på jobb.

Eli Gunhild By, leder i Norsk sykepleierforbund mener det er snakk om et kulturproblem i helsesektoren. Hun tror det kan være en av grunnene til at ikke flere sykepleiere melder fra om uforsvarlig behandling av eldre.

– Hvis du jobber på en arbeidsplass der det er kultur for, og forventning om å ta opp pasientene midt på natta, blir du lett del av en slik praksis, sier hun.

LES OGSÅ: Eldre vekkes grytidlig for å stelles

Lederansvar. Hun mener lederne må se på nærmere på arbeidsmiljøet.

– Om det er kultur for at helsearbeidere eller sykepleiere steller pasienter klokka fire på morgenen, må det tas opp som et problem i arbeidsmiljøet, slik at vi får en slutt på det. Dette må lederne ta tak i, sier By.

Lite bemanning skal være en av grunnene til at morgenstellet starter så tidlig. By mener lederne må se på bemanningen og organiseringen av arbeidsdagen.

– Pleierne har ansvaret for å gi god og riktig pleie til riktig tidspunkt på dagen. Om ledelsen ikke legger til rette for dette må pleierne melde fra, for slik ukultur vil vi ikke ha, sier hun.

Få klager. Helse-, sosial- og eldreombud i Oslo, Anne-Lise Kristensen er enig med By om at helsearbeiderne står med hovedansvaret for å melde fra om uakseptable forhold.

– Vi ser at eldre mennesker i liten grad klager, og dersom det kommer klager er det fordi de pårørende tar affære, sier hun.

– Hvis de eldre ikke sier ifra og de pårørende ikke vet hva som foregår, er det da godt nok tilsyn med sykehjemmene?

– Det er et godt spørsmål. Tilsynsutvalgene i kommunene skal drive tilsyn, men det er kanskje ikke tilstrekkelig. Det hviler altså et stort ansvar på de ansatte og ledelsen i det å gi gode og forsvarlige tjenester, sier hun.

Varslingsansvar. Kristensen mener et systemtilsyn ved sykehjem aldri vil kunne avdekke denne typen hendelser eller rutiner. Og at det derfor er spesielt viktig at pleierne sier ifra.

– Om det ikke hjelper å snakke med egen leder, har pleierne varslingsansvar til tilsynsmyndighetene. De kan også henvende seg til Pasient- og brukerombud, eller Helse-, sosial- og eldreombudet i fylket, uten at de selv er pasient. Da vil ombudet kunne ta det opp med sykehjemmet på generelt grunnlag, sier hun.

Kristensen mener også de pårørende bør følge med og eventuelt varsle. Hun opplyser om at både pasienter og pårørende skal få informasjon om rutiner ved sykehjemmet.

– Rutiner for når man skal legge seg og når man skal stå opp, er noe som kan etterspørres av de pårørende om man tenker at pasienten selv har vanskelig for å si ifra, og så kan man jo reagere om det er helt urimelig, sier hun.

– Uakseptabelt. Kristensen hadde ikke kjennskap til at eldre vekkes klokken fire for morgenstell.

– Vi har fått henvendelser fra folk som i større grad ønsker å bestemme døgnrytmen selv, men ikke at folk vekkes midt på natten på denne måten. Om det stemmer at eldre vekkes klokken fire om natten for å passe inn i vaktene på sykehjemmet, så er det helt uakseptabelt, sier hun.

Eldreombudet mener døgnrytmen er noe som skal styres av den enkeltes behov, så langt det lar seg gjøre.

– Folk må få lov til å ha en individuell, og ikke minst normal døgnrytme, sier Kristensen.

Mer fra: Nyheter