Nyheter

’Tiggerforbud er skammelig’

Senterpartiet og regjeringen er enige om at det allerede i sommer skal bli opp til hver enkelt kommune å forby tigging.

Fra neste år kan forbudet bli nasjonalt.

Aftenposten melder at Høyre, Frp og Sp er enige om at forbud mot tigging kan innføres lokalt gjennom kommunenes politivedtekter. Flertallet skal ha blitt sikret i forkant av et møte i Stortingets justiskomité tirsdag.

VG melder at Senterpartiet har gått med på å åpne for lokale tiggeforbud nå, mot at regjeringen forplikter seg til å forberede en utvidelse av forbudet neste år til å bli nasjonalt. Enigheten innebærer at kommuner som ønsker å forby tigging, kan innføre det allerede i sommer.

Sosiale tiltak for tiggere. Senterpartiet har hele tiden ønsket seg et nasjonalt tiggeforbud. Frps partiprogram går inn for et nasjonalt tiggeforbud, og også Høyre ønsker i utgangspunktet nasjonale regler.

Regjeringens støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti er imidlertid imot å forby tigging.

Det nye trekløveret bestående av regjeringen og Sp er foruten kommunale tiggeforbud enige om å innføre målrettede sosiale tiltak for tiggere, samt å bruke EØS-midler på land i Øst-Europa hvor flest tiggere kommer fra, ifølge Aftenposten.

– Skammelig usosialt. Verken Venstre eller KrF legger fingrene imellom når de karakteriserer resultatet av den nye alliansen.

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at Senterpartiet lar seg bruke for å gi regjeringen flertall for et kommunalt forbud. Vi er sentrumskamerater, og jeg hadde trodd de ville legge seg på en annen linje, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Skammelig usosialt er dommen fra det andre av regjeringens støttepartier.

– Venstre har liten tro på quick fix-løsninger for å løse problemer med tigging og fattigdom. Man må bekjempe sosial nød og fattigdom, men det gjør vi ikke ved å forby tigging, sier Venstres justispolitiske talskvinne, Iselin Nybø, i en pressemelding.

Hun sier partiet frykter at en «uverdig og hard debatt» i kommunestyrene vil forverre situasjonen for romfolk, fattige og folk på gata.

Omstridt spørsmål. Spørsmålet om tiggeforbud er omstridt. En rekke høringsinstanser har motsatt seg et forbud, blant annet Advokatforeningen, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon. Politidirektoratet og Oslo politidistrikt ønsket et nasjonalt forbud, mens regjeringens valgte løsning blant annet får støtte av statsadvokatene i Hordaland og Oslo.

Det nasjonale forbudet mot tigging i Norge ble opphevet i 2005.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter