Nyheter

FARC-geriljaen erklærer våpenhvile i Colombia

FARC-geriljaen legger ned våpnene i forbindelse med presidentvalget.

Den venstreorienterte FARC-geriljaen i Colombia erklærer ensidig våpenhvile fra mandag og ut måneden i forbindelse med andre omgang av presidentvalget i landet.

Det melder den private radiokanalen Caracol.

– Colombia kan med fred bli et ekstraordinært land. Det er verdt å ta dette i betraktning. Våre enheter står nå klare til å legge ned våpnene fra midnatt natt til mandag 9. juni og fram til midnatt 30. juni, skriver FARC-leder Timoleón Jiménez i et åpent brev til presidentkandidat Óscar Iván Zuluaga fra det høyreorienterte partiet Centro Democrático.

Centro Democrático er partiet som tidligere president Álvaro Uribe representerte. Uribe erklærte i sin tid krig mot FARC-geriljaen.

Zuluaga leder. Nåværende president Juan Manuel Santos, som i løpet av sin presidentperiode innledet fredsforhandlinger FARC, stiller til gjenvalg for det konservative Sosialpartiet for nasjonal enhet. Santos og Zuluaga ligger for tiden likt på meningsmålingene. Zuluaga har riktignok et ørlite forsprang, 48,5 prosent mot Santos' 47,7 prosent, på en måling fra tidligere denne uken.

I første valgomkamp fikk Zuluaga 29,3 prosent av stemmene. Santos kom på andreplass med 25,7 prosent. Marta Lucía Ramírez fra Det colombianske konservative partiet kom på tredjeplass med 15,5 prosent. Det er ventet at hennes parti skal støtte enten Santos eller Zuluaga i andre omgang i presidentvalget. Andre valgomgang finner sted søndag 15. juni.

Fredsforhandlinger. Den ensidige våpenhvilen som Jiménez erklærte natt til søndag norsk tid, er den andre i forbindelse med presidentvalget. FARC erklærte også ensidig våpenhvile da første runde av presidentvalget ble gjennomført i forrige måned. FARC er Colombias største geriljagruppe. Den nest største geriljagruppen, den marxist-leninistiske ELN-geriljaen, erklærte også ensidig våpenhvile under første valgomgang.

Santos og Zuluaga står nær hverandre ideologisk sett. Men i synet på fredsprosessen står de mot hverandre. Santos har gjort fredsprosessen til en av de viktigste sakene. Zuluaga representerer på sin side en videreføring av Uribes politikk, som gikk ut på å slå hardt ned på FARC. Hvis Santos ikke blir gjenvalgt som president, kan det derfor bety at den norskstøttede fredsprosessen kan bli avviklet. Zuluaga har sagt at han kommer til å stille harde krav til FARC dersom han blir president, og avslutte fredsforhandlingene innen åtte dager dersom FARC ikke oppfyller hans krav. Santos har på sin side sagt at han trenger en presidentperiode til for å få forhandlingene i havn.

I mellomtiden pågår fortsatt forhandlingene mellom Santos og FARC etter at partene møttes for første gang i Norge i 2012. Forhandlingene skjer i Havana med Norge og Cuba som tilretteleggere.

Sannhetskommisjon. Samtidig har nå Santos og FARC blitt enige om å opprette en sannhetskommisjon. Kommisjonen skal være basert i Havana på Cuba og undersøke tusenvis av drap som har funnet sted i løpet av den 50 år lange borgerkrigen, meldte BBC lørdag.

Det er anslått at rundt 220.000 mennesker har mistet livet som følge av borgerkrigen. Kunngjøringen lørdag om å opprette en sannhetskommisjon blir sett på som et viktig steg mot fred.

– Ofrenes rettigheter er ikke noe man forhandler om, heter det i en felles uttalelse fra FARC og Colombias regjering.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter