Nyheter

Historisk dårlig oppslutning for SV

SV faller igjen under sperregrensen og får bare 2,5 prosent – det laveste resultat vi har registrert på partiet.

ANALYSE: At SV forrige måned kom over sperregrensen på vår måling, synes å ha vært et blaff. På junimålingen faller SV helt ned på 2,5 prosent oppslutning. Bortsett fra mai-målingen har vi ikke hatt SV over sperregrensen siden valget i fjor. Også i snittet av alle meningsmålinger ligger SV og vipper rundt sperregrensen på 4 prosent.

LES MER: Sentrum har mistet kristne velgere

Ett mandat. Dermed får SV bare ett stortingsmandat på denne målingen, noe som bidrar til at det fortsatt er solid borgerlig flertall på Stortinget, til tross for at Arbeiderpartiet gjør det bra og får 35,8 prosent oppslutning. Det kan være en positiv reaksjon på at Jonas Gahr Støre blir partileder, men utslaget er for lite til å være signifikant. Ap har for øvrig vært jevnt og trutt i sig oppover helt siden valget i fjor.

Halvparten av de velgerne Ap har vunnet siden mai, kommer fra SV, den andre halvdelen kommer fra Venstre.

Sp taper. Også Senterpartiet taper oppslutning, og får bare 4,4 prosent. Det til tross for all oppmerksomheten om jordbruksoppgjøret i det siste. Senterpartiet har altså ikke fått noen uttelling for sitt forsvar for bøndene.

Regjeringspartiene har en liten samlet framgang fra mai til juni, til sammen 1,1 prosentpoeng for Høyre og Fremskrittspartiet. Høyre får 26,9 og Frp 14,1 prosent. Det gir dem 73 mandater på Stortinget, dermed trenger de både Venstre og Kristelig Folkeparti for å få flertall.

De to støttepartiene får en liten tilbakegang på denne målingen, slik at KrF får 5 og Venstre 4,7 prosent. Turbulensen rundt elektrifisering av Utsira og jordbruksoppgjøret har ikke gjort særlig utslag blant velgerne.

Gevinst har derimot Miljøpartiet De Grønne, som går fram 0,9 prosentpoeng til 4 prosent og får like mange representanter som Senterpartiet. Rødt får 1,3 prosent.

Dersom denne målingen hadde vært stortingsvalg, ville mandatfordelingen blitt: Ap 65, H 47, Frp 26, KrF 8, V 8, Sp 7, MDG 7 og SV 1.

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter