Nyheter

Ber regjeringen bytte gruver mot fornybart på Svalbard

Kulldriften på Svalbard gir Norge dårlig rykte. KrFU krever at omstillingen til morgendagens løsninger starter nå.

Nylig uttalte FNs klimasjef at Norge bør stenge kullgruvene på Svalbard. I helgen vedtok sentralstyret til Kristelig Folkepartis Ungdom, KrFU, at kullgruvene på Svalbard må stenges og erstattes med en fornybarsatsing.

– Alle vet at Norge ikke kan fortsette å utvinne kull på Svalbard i all framtid. Derfor er det også strategisk lurt å starte en økonomisk bærekraftig omstilling allerede nå, heter det i vedtaket fra KrFU.

Fra kull til sol. Leder for KrFU, Emil André Erstad, mener at en fornybarsatsing vil ivareta de sikkerhetsmessige hensynene som ofte tatt fram som en viktig grunn til at Norge ikke vil stanse kullgruvedriften på Svalbard.

– Vi vil ikke være teknologispesifikke, men vi vet at det ligger muligheter på Svalbard for både vindkraft, solenergi og energiproduksjon fra biomasse, sier Erstad.

Leder for Longyearbyen lokalstyre, Christin Kristoffersen (Ap), ler først litt når hun hører forslaget om solenergi.

– Vi er veldig glad i solkraft halve året, kan vi si. Uten snev av dagslys er det noen begrensninger, sier hun.

Men Kristoffersen har sans for forslaget, og har ikke hørt noen bruke ordet «omstilling» før når kullgruvestans har vært foreslått.

Ifølge Kristoffersen er CO2-utslippene fra Svalbard på 50.000 tonn per år. Det tilsvarer årlige utslipp fra 11.000 til 13.000 personbiler og utgjør cirka én promille av Norges årlige klimagassutslipp på over 50 millioner tonn CO2-ekvivalenter.

600 arbeidsplasser. Lokalstyrelederen anslår at Svalbard nærmest over natten måtte erstattet 600 arbeidsplasser hvis kullgruvedriften skulle legges ned.

– Det omfatter ikke bare selskapet Store Norske, men bedrifter som er avhengige av dem, sier hun.

Store Norske Spitsbergen Grubekompani har 320 ansatte på Svalbard.

– Ville det ivareta hensynene til sikkerhet å erstatte kulldrift med like mange arbeidsplasser innen fornybar energi?

– Argumentene om sikkerhetshensyn har med tilstedeværelse å gjøre. Å erstatte arbeidsplasser innen kull med fornybar energi synes vi alle ville vært fantastisk, og at vi da kunne ta i bruk de industrielle fordeler vi har i dag og utvikle dem, sier Kristoffersen.

Hun mener at det er viktig å beholde selskapet Store Norske, og understreker at selskapet er en viktig industriell motor som også har bygget infrastruktur som forskning, turisme og samfunnet drar nytte av. Kristoffersen minner også om at mer enn 60 prosent av kullet brukes i industriell produksjon og har lavere utslipp. For Svalbard er også kullet en sikker energikilde.

– Det er viktig enn så lenge å bruke Store Norske som den industrimotoren de er. Så får vi se når kulldriften skal fases ut. Vi er mange som ser at en omlegging vil komme. Vi har et kunnskapsmiljø som er helt eksepsjonelt, og vi ser muligheter for å komme over i et spor der Svalbard lager de nye energimulighetene for Høy-Arktis, sier Kristoffersen.

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter