Nyheter

Sier ja til surrogati

LLH ønsker å tillate surrogati i Norge. På kollisjonskurs med homonettverkene i Ap og KrF.

Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) gikk i helgen enstemmig inn for å tillate ikke-kommersiell surrogati i Norge som en prøveordning.

Under helgens landsmøte vedtok homolobbyen at surrogati bør være mulig på lik linje med andre former for assistert ­befruktning.

– For mange i vår medlemsmasse er dette den måten man kan skape en familie med ­egne biologiske bånd på, sier Bård Nylund, leder av LLH og ­fortsetter:

– Vi opplever at de andre mulighetene, for eksempel for mannlige homofile par, er noe teoretisk. Når det gjelder adopsjon er det mange land som ikke vil adoptere til samkjønnede par og da blir dette kun en mulighet på papiret.

Jobber for gjennomslag. Organisasjonen har diskutert surrogati i lengre tid. Før landsmøtet var det også det utarbeidet en rapport om tematikken.

– Hvordan vil dere jobbe for å få gjennomslag politisk?

– Vi vil bruke den rapporten som vårt utvalg har jobbet­ frem. LLH ønsker å møte de ulike partiene for å over­levere ­rapporten og be om at de ser våre perspektiver: Det skal ­både være ikke-kommersielt og en prøveordning, sier Nylund.

Nei fra Homo-Ap. Hos det innflytelsesrike homonettverket i Ap, får derimot LLH ikke støtte.

– Vi ønsker ikke å innføre surrogati i Norge. Men de barna­ som er blitt til ved hjelp av surrogati, må sikres like rettig­heter som andre barn i Norge, sier Kristin Bergersen, leder av homonettverket i Ap.

– Tror du LLHs vedtak vil påvirke dere i en annen retning?

– Det stiller jeg meg tvilende til. Vi synes det er problematisk å innføre en slik ordning. Det er mange dilemmaer knyttet til at kvinner skal stille sin kropp til dispensasjon for andre, sier Bergersen som mener det er «underlig» at LLH har tatt et så ­aktivt standpunkt.

– Ikke en maskin. Heller ikke Hanne Marie Pedersen-­Eriksen, som er talsperson for det nyopprettede homonettverket i KrF, støtter vedtaket.

– Jeg forstår hvorfor LLH tar opp saken, det er mange homofile par som ønsker å få barn. Men noen ganger må man gå i seg selv: Ja, man har lyst på barn, men skal man gjøre det uansett pris, spør Pedersen-Eriksen.

Hun understreker at hun ikke uttaler seg på vegne av nettverket, men som lesbisk KrF-er.

– Jeg er helt uenig med LLH, enten det er kommersiell eller ikke-kommersiell surrogati. Det er et problem hvis kvinnekroppen blir brukt som en maskin, sier hun.

– Veldig interessant. Torbjørn Urfjell, som er leder av SVs nettverk for lesbiske, homo­file, bifile og transpersoner, synes derimot LLHs surrogati-ja er «veldig interessant».

– SV er skeptisk til surrogati, men den dagen man er trygg på at surrogati kan skje frivillig og at det er reelt altruistisk, kan jeg ikke se noen grunn til å være imot, sier Urfjell.

– Jeg vil berømme de fire ­organisasjonene for å ha vist ansvar og et samfunnsansvar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter