– Jeg tror KrF-ere fint kan ha litt mer hornmusikk i brystet og være stolte av den kristendemokratiske ideologien. Internasjonalt står ikke denne tilbake for noen, sier Erik Lunde, leder i Oslo KrF.
Nå løfter han den ideologiske fanen, i form av KrFs siste nyvinning: Kristendemokratisk forum, en slags minitankesmie.
[ Les Erik Lundes debattinnlegg: «Derfor trenger vi en kristendemokratisk tankesmie». Si din mening ]
Minitenketank. Vårt Land treffer tre lystige kristendemokrater til idémyldring i maisola utenfor Litteraturhuset i Oslo. Partinestor Kjell Magne Bondevik og sentralstyremedlem Hilde Ekeberg sitter begge i nyvinningens styringsgruppe.
– Formålet er å skape ideologisk debatt i det utvidede KrF-miljøet, og samtidig sette agenda i samfunnsdebatten, sier Lunde som skal lede forumet.
Hilde Ekeberg mener dette har vært et ønske sentralt i partiet og i miljøene rundt.
– Vi må erkjenne at kristendemokratisk ideologi har vært for de få. En viktig årsak er at vi har manglet en arena der flere kan inkluderes, der det er mulig å slenge seg litt på.
Eks-statsminister Bondevik avviser at dette blir et Oslo-fenomen.
– Tanken er å ha seminarer og «workshops» rundt om i landet. For eksempel i Kristiansand, Stavanger, Bergen – for ikke å si Molde.
Paddehatter. Tankesmiene har dukket opp som paddehatter de siste årene. Civita til høyre og Agenda litt til venstre for KrF. Kalkulator-Høyre er blitt til menneskelige Høyre. Å snakke om verdier har blitt gangbar politisk valuta. Mange svinger med det som har vært KrFs ideologiske fanesaker.
De tre kristendemokratene mener likevel at det fortsatt er rom for dem:
– Leser du de ideologiske skriftene til de andre partiene, vil du fort merke at det handler mye om styringsmekanismer og institusjoner. KrF og kristendemokratisk ideologi er mer opptatt av kriteriene for styringen. Vi er en verdibasert tredje vei, uavhengig av de vanlige blokkene. Vi må rette ryggen, sier Bondevik.
Hilde Ekeberg nikker.
– Det er viktig for den jevne KrFer å kjenne en trygghet på hva han eller hun står for. I debatter så tillegges vi ofte skjulte intensjoner. En sterkere ideologisk bevissthet kan vise at det ligger en lang tankerekke bak standpunktene. At vi ikke bare er moralister som vil styre folks liv.
Den kristendemokratiske fanen har blitt heist før, blant annet av Bondevik da KrF var på opptur på 1990-tallet. Men ideologidiskusjonen led etter hvert under regjeringsarbeidets åk, mener Bondevik.
Situasjonen i dag er annerledes, mener trioen. Bekjennelsesparagrafen er borte, familiebegrepet utvides.
– Vi vil trekke til oss velgere som ikke tradisjonelt har følt tilhørighet til KrF, sier Lunde.
– Risikerer man ikke å fremstå som en dvask blanding av venstre og høyre, og som et enkeltsaksparti?
– Det kristne menneskesynet har svært udvaske implikasjoner for politikken. Det gir tvert imot en brodd inn i debatten. Det må vi vise. Det handler om ting som sorteringssamfunnet og markedets plass i samfunnet, sier Lunde.
Bondevik legger til:
– Hva er kristendemokratisk økonomisk politikk, eller utenrikspolitikk? Dette er ting vi vil diskutere.
– Det var brede ideologiske diskusjoner i forkant av begge KrF sine gullaldere og perioder i regjering, sier nestoren lurt.
'Må nå ut til bedehusene'. – Dette er en mulighet og et kritisk øyeblikk. Og det kommer på overtid, sier Hermund Haaland, daglig leder i den uavhengige, kristne tenketanken Skaperkraft.
Kristendemokratisk forum er sårt tiltrengt indremedisin for partiet, mener han.
'En tragedie'. For problemene er mange. Haaland trekker fram to.
Utbryterpartiet De Kristne har vist at mange ikke føler seg hjemme i KrF.
Partiet er fortsatt ikke samlet. På Sørvestlandet er KrF til dels et interesse- og kampsaksparti. Andre har vært mer opptatt av det ideologiske.
– Det er en tragedie at De Kristne oppstod. KrF er på overtid med å samle troppene og skape entusiasme om et felles prosjekt, sier Haaland.
Må nå bedehusene. Den kristendemokratiske diskusjonen stod sterkere før, tror Haaland.
– Nå det viktig at KrF tørker støv av den, slik at alle i partiet får eierskap til den. Man må nå ut til bedehusene. Da jeg var KrF-politiker i Bergen var kristendemokrati noe de i Oslo snakket om.