Nyheter

‘Stor katastrofe for Danmark å miste Norge’

– Det er et uttrykk for manglende historisk bevissthet fra dansk side å fokusere så lite på tapet av Norge, mener dansk redaktør.

– Det er tankevekkende at den norske grunnlov og selvstendighet feires så bastant i Norge, men knapt markeres her hjemme, skriver Erik Bjerager, sjefsredaktør i danske Kristeligt Dagblad, på lederplass.

Oppslittingen av det 400 år lange samlivet mellom Norge og Danmark, fikk nemlig store, negative konsekvenser for danskene, påpeker redaktøren.

«Fram til 1814 var Danmark et imperium som strakte seg fra Nordkapp til Elben. Danmark hadde verdens femte største flåte og hadde rik handel, blant annet takket være Norges store naturressurser», skriver Bjerager. Tapet av Norge har ført til at Danmark siden har slitt med en småstatsmentalitet, mener redaktøren, og viser til den danske historikeren Rasmus Glenthøj, som har påpekt nettopp dette.

VÅRT LAND MENER: Hurra for 17. mai!

Totalt feil. Han mener danskenes mindreverdighetskomplekser tidligere er blitt begrunnet med den bitre dansk-tyske krigen i 1864-krigen, hvor Danmark mistet Slesvig og Holsten. Men tapet av Norge var altså «en minst like stor katastrofe».

– Det er et uttrykk for manglende historisk bevissthet fra dansk side å fokusere så lite på tapet av Norge og oppslitningen av tvillingriket, skriver han.

Men at danskene ikke er bevisste på deres felles historie med Norge, er ikke alle enige i.

– Det er en totalt feil fremstilling. Jeg vil heller si det er en overveldende stor bevissthet og interesse omkring grunnlovsjubileet, sier Ingvard Havnen. Han er Norges ambassadør til Danmark og har siden 2012 holdt til i København.

– I hele år har store, tunge danske institusjoner jubileumsarrangementer spredd rundt over hele landet. Det skal blant annet være utstillinger, festforestillinger og debatter. På 17. mai skal en plass i København få navnet «Eidsvoll plass», etter initiativ fra Folketinget og København kommune.

LES HADIA TAJIKS KOMMENTAR: Typisk norsk å være best

Lite bevissthet. Havnen tror kritikken fra den danske redaktøren «bunner ut i at det i fjor ikke var lagt mange planer for jubileet».

– I dag er det en enorm velvilje og positivitet med tanke på vår felles historie. Det er ikke skilsmissen vi feirer, men vår lange, felles historie og de tette båndene mellom Norge og Danmark, som også eksisterer i dag.

Den danske redaktøren, Erik Bjerager, mener imidlertid det «også er grunn til å beklage en svinnende dansk interesse for norsk kultur- og samfunnsliv». Riktignok har norsk, oversatt litteratur gode kår på det danske markedet, skriver han, «men det leses knapt norsk på skoler eller universiteter».

– Bevisstheten om vår felles kultur er begrenset, og danske medier orienterer seg – akkurat som i det politiske liv – i økende grad sørover. De er heller ikke lengre representert med faste korrespondenter i landet, skriver Bjerager,

Er det riktig at «bevisstheten om den felles kulturen er begrenset», Ingvard Havnen?

– Klart at vi har vår egen kultur og danskene sine, men kulturfellesskapet vi har er sterkt. Etter 1814 og frem til 1920-tallet reiste alle store, norske forfattere nettopp til København for å gi ut sine bøker. I dag ser vi at norske forfattere er enormt populære i Danmark. Mange norske kulturarbeidere kommer også til København og Danmark, både på besøk og for å bo her i perioder.

LES OGSÅ: Etterlyser Gud i nasjonalsangene

Godt samliv. I den samme lederen i Kristeligt Dagblad går sjefsredaktør Erik Bjerager at nordmenn bør justere historieforståelsen sin.

– Det er en myte at Norges historie under den danske kongen kan sammenliknes med en 400 år lang formørkelse. (...) Danmark og Norge var en union med felles kirke, felles språk og sammenbundet økonomi. (...) Danmark var ingen dominerende herrenasjon.

Han mener at selv om nordmenn på 17. mai kommer til å feste som aldri før, så «er det grunn til å glede seg over at skilsmissen fra Danmark i all vesentlighet fant sted etter et langt og godt samliv».

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter