Nyheter

Tror tiggerne forsvinner med forbud

Frps justispolitiske talsmann tror Oslo-tiggerne vil forlate landet dersom hovedstaden forbyr tigging.

Regjeringen vil la kommuner som ønsker det kan få innføre lokale forbud mot tigging. Går forslaget til justisminister Anders Anundsen (Frp) igjennom, kan norske kommuner forby tigging allerede fra sommeren.

Justispolitisk talsmann i Frp, Ulf Lerstein, tror og håper at tiggerne forsvinner fra landet med et lokalt forbud.

– Tigging handler i stor grad også om kriminalitet. Den utviklingen jeg har sett i tiggebildet de siste årene vitner om at tiggingen i stor grad er organisert, og avleder andre former for kriminalitet, sier Lerstein.

Han tror Oslo-tiggerne vil forlate landet dersom hovedstaden forbyr tigging.

– Jeg vil anta at det er mer lukrativt å drive med kriminalitet i Oslo enn i Alta, begrunner han.

LES MER: Tiggerne: Vi blir ikke borte

Ønsker lokalt forbud. Både Høyre og Frp har programfestet et nasjonalt tiggeforbud, men hverken Venstre eller KrF ønsker forbud.

Lerstein mener at et lokalt forbud vil skape nødvendig fortgang i å håndtere tiggeproblemet, i påvente av et eventuelt nasjonalt forbud. Han peker på at politiet selv har bedt om virkemidler til å håndtere situasjonen.

– Men politiet bekymrer seg for at et lokalt forbud vil skape mange nye problemer, som at tiggerne vil flytte på seg og at det er utfordrende å håndtere ulike tiggevilkår i ulike kommuner?

– Det vil ikke bli noe problem dersom alle landets 428 kommuner innfører forbud. Da blir det i praksis et nasjonalt forbud, hevder Lerstein.

Han mener den nå foreslåtte endringen i politiloven vil gjøre det enkelt for kommuner å bli kvitt uønskete tiggere. Dersom en kommune får problemer med tigging, kan de få et kommunalt tiggeforbud på plass på bare noen uker, sier han.

Kriminalitet. Både tiggerne selv, og flere organisasjoner, frykter mer kriminalitet dersom tigging gjøres ulovlig. Rumenske Elena Gheorge og mannen Gheorge Dumitru, som Vårt Land skrev om fredag, tror et tiggeforbud vil få kvinner og eldre til å forsvinne. Flere unge, kriminelle menn vil ta deres plass, mener de.

Frps justispolitiske talsmann deler ikke frykten. Lerstein mener snarere tigging kan fungere som et dekke for kriminalitet.

– Jeg er uenig i at kriminaliteten vil øke med et tiggeforbud. Så lenge tigging er lovlig, kan mange oppholde seg under påskudd av at de jobber med noe lovlig.

Lerstein peker på at utenlandske statsborgere har krav til å dokumentere hvordan de livnærer seg om de oppholder seg lenge i Norge. Hvis ikke kan de utvises. Å vise til at man livnærer seg ved tigging, er imidlertid gyldig grunn til opphold i dag.

Kort høringsfrist. Fristen for høringsuttalelser til lovendringen var kort. Flere sentrale aktører, som KS og Nasjonalt senter for menneskerettigheter, har klaget på for knapp tid til å gi en ordentlig uttalelse. Lerstein synes ikke det er problematisk.

– Jeg syns i grunn det høres underlig ut at KS, en organisasjon med flere hundre ansatte, ikke rakk å få ut en uttalelse. De får uansett en ny mulighet under høringen i Stortinget i mai, sier han.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter