Nyheter

Kompromissforslag skaper bevegelse foran homo-avstemning

Tirsdag tar Kirkemøtet stilling til om det blir vigselsliturgi, forbønnsliturgi eller ingen av delene.

KRISTIANSAND: Spenningen er stor foran tirsdagens avgjørende avstemning. Forslaget om nei til likekjønnet ekteskap, men ja til forbønnsliturgi for homofile – fremlagt i http://www.vl.no/troogkirke/79-talte-i-maratondebatt-om-homofile/ debatten lørdag kveld – har skapt usikkerhet og bevegelse i Kirkemøtet.

LES MER: [http://www.vl.no/troogkirke/konservative-vil-ha-kompromiss-i-homostriden/ ‘Konservative’ vil ha kompromiss i homostriden]

Vil si ja og nei. De fleste tips går i retning av at Kirkemøtet kommer til si ja til en forbønnsliturgi for bor­gerlig inn­gåt­te ek­te­skap mel­lom like­kjøn­ne­de.

Spenningen er ikke minst knyttet til om man samtidig med et slikt vedtak, vil si ja til å fastholde et kirkelig nei til likekjønnede ekteskap – eller ja til å endre Den norske kirkes ekteskapsforståelse.

– Vi håper at folk med forskjellig ståsted og med litt ulike innfallsvinkler kan samle seg om vårt kompromissforslag, sier Harald Hegstad.

Han er leder i Oslo bispedømmeråd, professor ved Menighetsfakultetet og forslagsstiller sammen med en gruppe teologisk konservative delegater. Nå vil han innføre en liturgisk ordning som han er imot.

LES MER: [http://www.vl.no/troogkirke/biskop-aarflot-lanserer-forbonnsliturgi-for-homofile-par/ Biskop Aarflot lanserer forbønnsliturgi for homofile par]

Spagat. Forslaget som er fremmet av Hegstad sammen med Berit Espe­set fra Stav­anger, May Lis­beth Hov­lid Aur­dal fra Møre og Er­ling Birke­dal fra Borg, blir av flere karakterisert til inkonsekvent, ulogisk og spagat. Men Hegstad mener det først og fremst er et «forslag for å prøve å finne en mulig løsning for kirken i en vanskelig situasjon».

Hegstad fremholder overfor Vårt Land at hele deres forslag er ett, og at det ikke kan deles opp stemmes over i flere bolker.

LES MER: [http://www.vl.no/troogkirke/79-talte-i-maratondebatt-om-homofile/ 79 talte i maratondebatten]

– Veldig skuffende. – Det er veldig skuffende at dette forslaget er kommet, og at det kommer fra «vår side». Når de får med seg andre i Kirkemøtet, vil dette svekke vår mulighet til å få flertall for et klart nei til likekjønnet liturgi og ja til en klassisk kristen ekteskapsforståelse, sier Øivind Benestad, kirkemøtemedlem og frontfigur for stiftelsen FarMorBarn.

– Hvordan vurderer du dette nye forslaget?

– Kommunikasjonsmessig er det en katastrofe. Man har her laget en liturgi for noe man er imot. Mange vil skjønne inkonsekvensen i dette forslaget. Det er veldig skuffende at forslagsstillere som vi trodde sto fast på en tradisjonell, kristen ekteskapsforståelse, nå sier ja til å innføre en liturgi som er i strid med dette. Jeg opplever at kampen for å holde kirken sammen er viktigere for dem enn kampen for sannheten, svarer Benestad.

LES MER: [http://www.vl.no/troogkirke/brukte-apningstalen-til-a-be-om-homo-nei/ Brukte åpningstalen til å be om homo-nei]

– Utenkelig. – Kan du komme til å stemme subsidiært for forslaget fra Hegstad & Co?

– Nei, det er utenkelig for meg, svarer Benestad.

Like utenkelig er det for Kristin Gunleiksrud Raaum, bispedømmerådsmedlem i Oslo og nestleder i Kirkerådet, å støtte det nye forslaget til vedtak om ekteskapsforståelse og homoliturgi.

– Jeg kan ikke stemme for at vi endrer praksis, uten at vi endrer kirkens lære om ekteskapet.

– Hvordan vurderer du dette nye forslaget?

– Som et ærlig forsøk på å finne en løsning. Jeg har dyp respekt for Harald Hegstad, men forslaget han har presentert er ikke et kompromiss. Det er en redningsaksjon for forslaget om nei til forbønnsliturgi og nei til endring av kirkens ekteskapsforståelse.

LES MER: [http://www.vl.no/troogkirke/biskop-refset-kirketopp-for-homo-utspill/ Biskop refset kirketopp for homoutspill]

Tror på flertall. – Hvordan tror du tirsdagens avstemning går?

– Jeg tror på flertall for en utvidet ekteskapsforståelse og ja til forbønnsliturgi, svarer Kristin Gunleiksrud Raaum.

Hun har i forkant av Kirkemøtet kartlagt de enkelte kandidatenes ståsted i ekteskapssaken.

– Har kartet endret seg?

– Ja, både de siste månedene og de aller siste dagene. Både argumenter og press har hatt virkning. Mange er i bevegelse.

– I deres eller i begge retninger?

– I begge retninger, men flest i retning av det ståstedet jeg har i denne saken. Det har vi sett også her på Kirkemøtet. Plenumsdebatten lørdag kveld viste at flere enn vi var klar over går for vigselsliturgi, svarer Gunleiksrud Raaum.

[http://www.vl.no/forsiden/?tag=kirkem%C3%B8tet%202014 LES FLERE SAKER FRA KIRKEMØTET]

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter