Jesus ble nødvendigvis ikke korsfestet med hendene til sidene, slik det tradisjonelt har vært framstilt i kristen kunst. Likkledet i Torino viser at Jesus kan ha blitt korsfestet med hendene over hodet, antyder en ny studie gjort av et forskerteam i Liverpool. De har gått nærmere i sømmene på likkledet i Torino, og mener at Jesu armer sannsynligvis var spikret over hodet hans, skriver vitenskapsmagasinet New Scientist.
Mer smertefullt. Likkledet i Torino har vært gjenstand for opphetede diskusjoner mellom vitenskapsmenn og troende i mange år. Ble Jesu lik virkelig svøpt i dette tøystykket for 2.000 år siden? Uansett om det stemmer eller ikke, så er likkledet verdt å studere, mener forskeren Matteo Borrini, som ledet studien ved Liverpool John Moores University i Storbritannia.
– Hvis det er en forfalskning, så er det uansett en veldig interessant del av kunst og menneskelig oppfinnsomhet, sier han til vitenskapsmagasinet.
Tidligere i år offentliggjorde Borrini de nye teoriene ved American Academy of Forensic Sciences. Der hevdet han at likkledet, som antas å være kledet som Jesus ble gravlagt i, viser et svakt omriss av en naken mann. Tøystykket viser at blod sannsynligvis har rent nedover armene hans. Borrini hevder at disse flekkene bare kunne oppstått dersom offerets armer ble hengt over hodet i en «Y»-form , i stedet for «T».
– Denne stillingen ville ha vært svært smertefull og sannsynligvis forårsaket kvelning, sier han til New Scientist.
Spekulativt. Lærer ved Menighetsfakultetet, Atle Søvik, er blant dem som har argumentert sterkt for at likkledet er ekte. I fjor skrev han artikkelen «Likkledet i Torino – en kritisk vurdering», som ble publisert i Teologisk tidsskrift.
– Hvor sannsynlig er det at Jesus ble korsfestet med armene over hodet, Søvik?
– Jeg har ikke fått studert studien i detalj, men jeg tror ikke man kan trekke slike konklusjoner ut fra likkledet i Torino. Jesu kropp ble vasket da han ble begravet, men selv etter at man er død kan kroppen fortsette å blø litt. Det er dette vi ser spor av på likkledet. Hvis ikke kroppen hadde vært vasket ville kledet vært sørpefull av blod.
Søvik påpeker at det stadig kommer nye teorier om Jesu død som kan leses ut ifra likkledet. Men ofte er det «luftig og spekulativt», mener han.
– Det tør jeg påstå også gjelder i dette tilfellet, sier han.
Lite historisk belegg. – Men hvorfor er man så sikre på at Jesus ble korsfestet med armene i «T»-form?
– I Bibelen står det at Jesus bar sin egen tverrbjelke, men utover det vet vi for så vidt lite om hvordan han ble korsfestet. Nylig var det en forsker som undersøkte: Hvor mye ved korsfestelsen har vi gode kilder på? Han kom fram til at det er forbløffende lite. Tradisjonelle fremstillinger viser bare til eldre kilder, men vi har lite originalt belegg på hvordan det faktisk skjedde.
– Kan kunstnere fortsette å male Jesus med armene ut til sidene?
– De får fortsette å bruke sine kunstneriske friheter, sier Søvik.