Nyheter

Svensk privatskole-gigant satser i Norge

Utdanningsselskapet AcadeMedia kjøper Norges største barnehagekjede. Utdanningsforbundet frykter de vil starte privatskoler.

– Nå kommer svenskene. Det er ikke uventet, sier nestleder Steffen Handal i Utdanningsforbundet.

Statlig betalt velferd gjør det attraktivt å kjøpe norske selskap som driver barnevern, omsorgsselskaper og barnehager. I alle tre sektorer kan private selskaper ta utbytte fra driften.

Før stortingsvalget i september sa Sverige største privatskolekonsern, AcadeMedia, at de vurderte Norge fordi Høyre og Frp kunne vinne valget, og de blåblå fortalte at de ville gjøre det lettere for flere private aktører å starte privatskoler i Norge.

I regjeringsplattformen pekte partiene ut retningen: «Regjeringen vil åpne for at flere kan drive offentlig finansierte friskoler, og gjeninnføre en lov om frittstående skoler der kravet til formål erstattes med krav til innhold og kvalitet.»

Ikke utbytte. I går kunngjorde utdanningsselskapet AcadeMedia at de kjøper en av Norges største private barnehagekjeder, Espira Gruppen, som eier og driver 75 barnehager med totalt 7.500 barn.

– Med AcadeMedia som ny eier blir vi en del av Nordens ledende private utdanningsorganisasjon som har barnehagedrift og utdanning som sin kjernevirksomhet, sier administrerende direktør Marit Lambrechts i Espira.

Starten på AcadeMedia var privat barnehagedrift på 1980-tallet. Så ble virksomheten utvidet med private grunnskoler og videregående skoler. I dag er AcadeMedia et konsern som eier og drifter 110 barnehager, 80 grunnskoler og 100 videregående skoler over hele Sverige. Omsetningen i driftsåret 2012-13 endte på 5,1 milliarder svenske kroner, og nettoresultatet ble 142,9 millioner svenske kroner. I Sverige kan man ta utbytte fra drift av privatskoler, det er forbudt i Norge.

Bare offentlige skoler. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sendte i januar ut det første politiske signalet om at Solberg-regjeringen starter arbeidet med å liberalisere privatskoleloven. Først vil de gjøre det enklere å få dispensasjon fra dagens regler, så starter en omfattende revisjon av hele loven.

I høringsrunden avviste Utdanningsforbundet regjeringens ønske om oppmyking av privatskoleloven: «universelle velferdstjenester bør drives av det offentlige», skrev lærernes største organisasjon.

Nestleder Steffen Handal er tydelig på to ting når han kommenterer svenskenes inntog i Norge:

– For det første. Det er ikke problematisk at AcadeMedia kjøper opp norske barnehager, for Norge er avhengige av gode private barnehageeiere. For det andre. Det er problematisk at et konsern som startet med barnehager, og utvidet med skoler, nå satser i Norge. Det er all grunn til å tro at de ønsker å starte privatskoler i Norge også – og Solberg-regjeringen har satt døren på gløtt for en slik utvikling.

Flere skoledrivere. I Fremskrittspartiet ser skolepolitisk talsmann Sivert Bjørnstad helt annerledes på AcadeMedias interesse for Norge.

– Vi ønsker at flere private aktører skal kunne drive skoler, slik at det ikke bare er de som støtter seg på en 200 år gammel pedagogikk og de som støtter seg på en 2000 år gammel religion som får drive privatskoler i Norge.

– Så dersom AcadeMedia følger norske lover og regler er de velkomne til også å drive skoler, ikke bare barnehager.

Bjørnstad poengterer at private aktører ikke først og fremst skal konkurrere med det offentlige om skoledrift, men være et supplement.

Kommunikasjonsdirektør Paula Hammerskog sier at AcadeMedia ikke har konkrete planer om å følge opp barnehagekjøpet med en privatskolesatsing.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter