Nyheter

Tøffere SV-jakt på reservasjonsleger

KrF er oppgitt og helseminister Bent Høie er forundret over at SV presser fram nok et stortingsoppgjør om reservasjon.

Kun få uker etter sesjonens mest intense stortingsdebatt, regisserer SV opplegget for en ny: Partileder Audun Lysbakken fremmer et forslag om en slags nasjonal storkontroll for å lete frem ulovlige reservasjonsleger.

– Jeg opplever det nesten sånn at SV nå vil ha leger med avvikende meninger i en gapestokk, sier KrFs helsepolitiske talskvinne, Olaug Bollestad.

Også helseminister Bent Høie mener opplegget er bom:

– De fremmer noe som er prøvd før og ikke virker, sier han.

KrF-talskvinne Bollestad reagerer på at SV kommer med nye fremstøt til komitébehandling i Stortinget, spesielt av én grunn: Høringen om hva som skal bli det endelige regjeringsforslaget til reservasjonsordning pågår fortsatt – og har frist 30. april.

Klappjakt? Men SV er utålmodige. Partiet vil ha Stortinget til å behandle og stemme over et forslag Helsetilsynet får i «oppdrag å gjennomføre et landsomfattende tilsyn der reservasjon, både mot befatning med abort og andre temaer kartlegges».

Forslaget inneholder også klarere beskjed om å sanksjonere – altså straffe – legene og håndheve dette «på en effektiv måte».

SV-leder Audun Lysbakken forklarer at det må mer verktøy til mot «en reservasjonspraksis som ikke er lovlig». Han vedgår at de rødgrønne ikke kom godt nok til bunns i kartleggingen.

– Hva er det dere vil oppnå: Klappjakt på reservasjonsleger?

– Nei. Men en erkjennelse av at forrige regjering med rundskrivet og oppfølging via fylkesmenn ikke ga nok oversikt over omfanget. Derfor ønsker vi et statlig ansvar og et nasjonalt tilsyn. Poenget er å få kartlagt flere leger og sanksjonert praksisen, svarer han.

Avsløre KrF og H. Gjennom full stortingsbehandling håper han også å få tatt testen på om KrF og Høyre er til å stole på:

– Begge partiene mener visse former for reservasjon skal være ulovlig. Derfor bør det være i deres interesse å få slått ned på ulovlige former for reservasjon, sier Lysbakken.

– SV vil altså ha «røyket ut» spiralnektere og leger som reserverer seg mot annet enn å henvise til abort?

– Ja, da vil vi se om de partiene vil gjøre noe med denne utfordringen, sier SV-lederen.

Han har fremmet forslaget sammen med SV-veteranen Karin Andersen og partikollega Snorre Valen. Det var dette laget av SV-representanter som sent i februar skapte temperatur i stortingssalen om reservasjonstemaet.

Gammelt grep. Helseminister Bent Høie mener SV ikke gjør annet enn å fremme en gammel metode. Og den duger ifølge Høie ikke.

– De fremmer noe som er prøvd før og ikke virker, sier han.

Høie sa til Dagbladet tirsdag at han ønsker å gi kommunene et spesielt kontrollansvar. I hans endelige forslag til reservasjonsadgang legges det opp til et strengt, kommunalt kontrollregime. Og som i helsevesenet ellers vil leger som begår lovbrudd risikere å miste jobben.

– Mitt svar er heller å ansvarliggjøre kommunene, som jo har et kontrollansvar med egen helsetjeneste.

Null tro. Høie poengterer at et nasjonalt tilsyn, som SV foreslår, uansett ville handlet om stikkprøver.

– Men det avdekker jo ikke detaljert hvilke leger som reserverer seg. Den forrige regjeringen forsøkte seg på dette, men fikk det ikke til. Derfor har jeg ingen tro på SVs forslag.

– Er SVs forslag en jakt på oppmerksomhet for partiet eller en jakt på reservasjonsleger?

– Det får SV svare på selv. Poenget et at opplegget de vil ha ikke har virket. Mitt svar er å ansvarliggjøre kommunene.

I onsdagens Politisk Kvarter i NRK-radio mente SV-leder Lysbakken at Høies reservasjonsopplegg vil «tillate reservasjon i stort omfang».

– Det vil føre til mer reservasjon. Legitimerer du det, vil flere bruke det, sa han og mente det også fantes tilfeller av legereservasjon mot LAR-behandling av stoffmisbrukere.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter