Nyheter

KrF ønsker SV velkommen hjem

KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen er ikke overrasket over at SV tar til orde for økt skatt.

Rekordstore bonuser i DNB har fått SV til å ta fram igjen partiets forslag om skattlegging av finansbransjen. 9 milliarder kroner mener partiet det er mulig å overføre til statskassen ved å skattlegge finansbransjen.

I tillegg vil SV skjerpe inntektsskatten for høye lønninger og nulle ut de blåblå skattekuttene.

– Jeg mener at folk som tjener omtrent det samme som meg, fint kan betale mer i inntektsskatt, sa SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen til NTB søndag.

Som stortingsrepresentant tjener han 836.579 kroner i året.

Fremstå selvstendig. Utspillet er omtrent som forventet, mener KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen.

– Jeg opplever at SV har et sterkt behov for å skjerpe politikken og fremstå som et selvstendig parti. Det er egentlig ikke så overraskende at SV mener dette. Det er vel heller de åtte årene i rødgrønn regjering som har vært unntaket i SVs skattepolitikk, sier Syversen til NTB.

Vri forbruk. Finansminister Siv Jensen (Frp) trakk fram vekstfremmende skattelettelser som et viktig grep da Høyre og Fremskrittspartiet gikk inn til sin første budsjettkonferanse for en uke siden.

Syversen sier at KrF ikke er dogmatisk låst til det samlede skattenivået. Men partiet er mer opptatt av å vri skattepolitikken enn om nivået skal litt opp eller litt ned.

– Vi ønsker å skattlegge forbruk hardere og inntekter mindre for dermed å påvirke handlinger og holdninger i retning økt miljøgevinst. Samtidig er det viktig for oss at en slik omlegging ikke hemmer utviklingen av norske arbeidsplasser, sier Syversen.

Lettelser for næringslivet. Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik hilser vekstfremmende skattelettelser velkommen – så lenge de gjør det mer attraktivt å eie og investere i eksisterende og nye bedrifter.

– Personlige skattelettelser er jeg mer i tvil om har noen vekstfremmende effekt, sier han.

I sitt alternative statsbudsjett i fjor høst foreslo Venstre skattelettelser for næringslivet på noe over 2 milliarder kroner, mens det samlede skattenivået var uendret.

Ikke åpenbart. Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets sier at det ikke er helt åpenbart hvilke skattelettelser som kan virke vekstfremmende – eller ha såkalt dynamisk effekt.

– Generelt er det smart å skattlegge ulike investeringer mest mulig nøytralt. Denne berømmelige formuesskatten som gjør det attraktivt å gå inn i eiendom, er ikke nødvendigvis vekstfremmende. Fjerning av særfradrag og en moderat marginalskatt på overskudd kan også gi økt vekst, sier Juel.

Stabilt nyttig. Han sier at Norge har nytt godt av et stabilt skatteregime de siste 20 årene.

– Vi lever godt med det skattenivået vi har i dag. Vi vil fortsatt ha god vekst, om vi endrer på noen sider der vi kommer skjevt ut, blant annet på skatt på overskudd, sier sjeføkonomen.

Han retter en advarende pekefinger mot et av Frps skatteletteforslag:

– Det jeg ikke har sans for, er å redusere bilskatt. Det har ingen dynamisk effekt overhodet, sier Juel.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter