Nyheter

KrFs søsterparti støtter selvbestemt abort

– Dette har gitt oss mulighet til å forandre samfunnet, ikke bare løfte plakater, mener Kristdemokraterna i Sverige.

Kristdemokraterna i Sverige programfestet retten til selvbestemt abort allerede for 17 år siden.

– En abort innebærer at et liv slukner, men forbud er ikke løsningen, sier riksdagsrepresentant Anders Andersson.

Debatten om abortloven går for tiden høyt i KrF. Helsetalskvinne Olaug Bollestad mener det er på tide at partiet bør tenke nytt om abort. Hun etterlyser en mer pragmatisk holdning, og mener kvinnen bør kunne ha det siste ordet.

LES OGSÅ: Parti-topp ber KrF tenke nytt om abort

At kvinnen selv skal bestemme, har KrFs søsterparti i Sverige, Kristdemokraterna (KD), forfektet siden 1997. Da programfestet partiet kvinnens rett til selvbestemt abort.

– Vi mener at både kvinnen og fosteret er beskyttelsesverdige individer, og ønsker å grunnlovsfeste retten til liv. Men for å realisere våre grunnverdier, har vi valgt å ikke rette oppmerksomheten på loven - verken med tanke på ukegrenser, eller hvem som fatter valget, sier Anders Andersson som er KDs representant i sosialkomiteen i Riksdagen.

Han poengterer at KD er opptatt av politikken til partiet skal handle om hva det faktisk er mulig å oppnå.

– Abortproblematikken stiller oss overfor et etisk dilemma. En abort innebærer at liv slukner, men vi tror ikke et forbud er løsningen. I stedet ønsker vi å satse på en rekke forebyggende tiltak for å skape et barnevennlig samfunn.

Satser på tiltak. Andersson sier at KD ønsker seg et samfunn der aborter ikke er etterspurt. Gjennom regjeringsdeltagelsen fikk KD i fjor gjennomslag for å øke støtten som unge foreldre får fra staten.

– Vi økte bidraget til unge foreldre som ikke har kommet seg på arbeidsmarkedet, med 25 prosent. Slik forsøker vi å sørge for at det ikke ligger økonomiske motiv til grunn for beslutning vi ikke ønsker, nemlig en abort, sier Andersson.

I tillegg nevner han undervisning i skolen og ungdomsmottakninger (informasjonssenter for ungdom om blant annet prevensjon og rus) som viktige tiltak.

Er det pragmatikk som ligger til grunn for KDs abortpolitikk?

– Jeg vil ikke si det er pragmatisme som har spilt inn. Det etiske dilemmaet er ikke når en abort gjennomføres, men om en abort gjennomføres. Vi vet at aborter gjennomføres uansett om det er lovlig eller ikke, og da med metoder som truer kvinnens helse.

LES OGSÅ: KrF-bølge bak Bollestads abortsyn

Vokste fram over tid. Journalist Hasse Bostrøm i den svenske avisen Dagen har fulgt KD i mange år. Han sier partiets standpunkt har vokst fram over tid, og at det i dag råder stor enighet i partiet.

– Prosessen mot å støtte dagens abortlov startet på 1980-tallet, men det var først i 1997 at det formelt ble markert at partiet er for fri abort, sier han.

– Siden har diskusjonene for det meste handlet om tidsgrensen. På landsmøtet i 2007 foreslo en gruppe å senke grensen for selvbestemt abort fra uke 18. til 12. Forslaget ble nedstemt. Selve abortretten har det ikke blitt stilt så mye spørsmål rundt.

Bostrøm gir tidligere leder og partiveteran Alf Svensson ansvaret for at partiet endret standpunkt.

– Han ønsket seg bort fra den restriktive holdningen som partiet hadde hatt, men fortsatte likevel å snakke om de etiske aspektene ved abort. Jeg tror det var derfor han lykkes med å forandre partiets syn.

Plakatpolitikk. Anders Andersson i KD er enig i at den tidligere partilederen Svensson var viktig for å endre partiets syn.

– Han klarte å holde fast ved grunnverdiene til partiet og å skaffe støtte til nye metoder.

– Svensson mente partiet måtte unngå å drive «plakatpolitikk» ved å stå fest ved kravet om å forby abort. For det leder ingensteds. Det blir ikke færre aborter. Nå er KD et parti i den svenske riksdagen som har mulighet til å forandre og påvirke samfunnet – ikke bare løfte plakater.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter