Nyheter

Sjeføkonom frykter svak kontroll av Oljefondet

Sjefsøkonom Knut Anton Mork mener den store arbeidsbelastningen på styret i Norges Bank vil føre til svak kontroll av Oljefondet.

Handelsbankens Knut Anton Mork, som er hovedforfatter av rapporten Norges Bank Watch, er bekymret over at styret i Norges Bank skal kontrollere både pengepolitikken, Oljefondet og Sentralbankens øvrige drift. Den årlige rapporten dreier seg om pengepolitikken, men i år har forfatterne også ropt varsku angående kontrollen med Oljefondet, skriver Dagens Næringsliv.

I rapporten pekes det på at fem av sju medlemmer har fulltidsjobb ved siden av styrevervet. Mork mener også at styremedlemmene mangler spesialkompetanse på kapitalforvaltning.

– Verken sentralbanksjefen, visesentralbanksjefen eller noen av hovedstyrets faste medlemmer har noen spesiell kompetanse i å føre kontroll med et av verdens største fond. Det er bekymringsverdig. Risikoen er stor for at Oljefondet blir administrasjonsstyrt. Det er bare ledelsens moralske kompass som bestemmer hvordan dette går, sier Mork til avisen.

Nestleder Jan Fredrik Qvigstad avviser påstandene fra sjeføkonomen.

– Min erfaring er at dagens styre er kompetent og sammensatt av en gruppe representanter med bred faglig bakgrunn og kompetanse, sier han. ©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter