Nyheter

De skjønte ikke noe

Disiplenes manglende forståelse er et mønster i evangelienes beskrivelse av disiplene.

Jesus underviste dem mer enn all andre. Disiplene fikk se hans makt og kjærlighet. Igjen og igjen. Likevel fremheves det stadig hvor lite de skjønte. Det ser nesten ut som om det er et poeng i seg selv for evangelistene å fortelle om hvor tungt og vanskelig disiplene hadde for å forstå hva Jesus sa og mente. Påfallende bedre er omtalen av kvinnene som fulgte Jesus og barna. Det er særlig de som lederne ikke regnet med som skjønte og trodde. Selv de onde åndene skjønte mer av hvem Jesus er enn de opplyste disiplene.

Det er lett å undres over disse beskrivelsene. Vi skal nå gå inn i fastetiden. Ett av perspektivene på denne fasen i Kirkeåret er konsentrasjon om troen. Nå utfordres vi til mer enn vanlig å konsentrere oss om hva det betyr å tro på Jesus og følge ham. Hva skjønner jeg egentlig? Noen ganger kjennes det ut som om desto mer jeg studerer Jesusfortellingen og desto mer teologi jeg lærer, desto enklere blir troen min. Fordypelsen og nærheten til evangeliefortellingene fører meg mer til en stille overgivelse og ydmykhet i forhold til de store spørsmålene.

Men jeg gleder meg over de sammenhenger jeg aner en liten flik av og ber om å fylles av troens mysterium:

Jeg vil lære mer av veien han måtte gå. Mer om offeret han gav. Mer om at den Høyeste ble alles tjener. Jeg vil kjenne han som favnet alt som lever da armene hans hang utstrakt på korset. Jeg vil se mer av dybdene i Kristus som et uskyldig lam som bærer verdens synder. Jeg vil vite mer om døden som får banesår. Og mer om hans kropp som ble revet i stykker for at vi skulle være ett i ham. Jeg vil lære om at syndens og dødens krefter er overvunnet: Og om at kjærligheten er størst.

Men det er litt jeg skjønner. Noen ganger synes jeg at jeg får se litt mer og kan kjenne en prikkete glede over ny innsikt. Andre ganger må jeg bare slippe alt jeg gjerne skulle forstått mer av og som et barn bare hvile i det – og tenke at min himmelske Far lar meg hvile der.

Paul Erik Wirgenes er prest, og ansatt som avdelingsdirektør med ansvar for menighetsutvikling i Kirkerådet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter