Utvalg vil fjerne avgifter til gravferd

Foreslår også gratis kremasjon.

Flere av avgiftene de etterlatte må betale ved gravferder bør fjernes, foreslår et offentlig utvalg.
Publisert Sist oppdatert

Det skal være gratis å bli gravlagt, uansett hvor og hvordan det skjer, mener et offentlig utvalg.
I dag er det avgift for kremasjon, og det koster ekstra å bli gravlagt i en annen kommune enn den avdøde er folkeregistrert i.
– Vi vil ha vekk avgiften på kremasjon, og mener det ikke skal koste noe ekstra å bli gravlagt over kommunegrensen. Dette er de to viktigste tingene vi foreslår, som berører etterlatte, sier utvalgsleder og fylkesmann i Vestfold, Erling Lae.
Han sier at et enstemmig utvalg foreslår endringer som vil gi økonomisk likhet i møtet med døden.

Likebehandling. Gravferdsutvalget som Erling Lae har ledet, ble oppnevnt av Stoltenberg-regjeringen i august 2012. Utvalget har vurdert dagens avgiftssystem for gravferder, og leverte mandag sin utredning til kulturminister Thorhild Widvey (H).
– Gravferdstradisjonene er i kontinuerlig utvikling. Det har skapt et behov for å vurdere om regelverket er godt nok tilpasset utviklingstrekkene i samfunnet, sier Widvey.
I dag varierer prisen de etterlatte må betale for en gravferd. Mens kistegravlegging er gratis, må etterlatte vanligvis betale 3.000 kroner for kremasjon.
– Vi ønsker likebehandling mellom kistebegravelse og kremasjon, og likebehandling av ulike trossamfunn. Derfor foreslår vi å ta vekk kremasjonsavgiften. Vi mener den har gått ut på dato. Den er en arv fra den gang kremasjon var noe spesielt og et unntak, sier, Erling Lae.
Kremasjon skjer i dag i 37 prosent av gravferdene her i landet. Dette er under halvparten av antallet i Danmark og Sverige.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP