Nyheter

Russiske soldater tømmer ukrainsk base for våpen

Russiske soldater har konfiskert våpen fra en ukrainsk radarstasjon og en marinebase og bedt personellet der om å samarbeidet med halvøyas prorussiske ledere.

Ukrainske Interfax siterer den ukrainske forsvarsministeren som sier at russiske soldater søndag morgen tok skytevåpen og ammunisjon fra radarstasjonen som ligger like ved byen Sudak. Våpnene ble deretter kjørt vekk i biler.

Samtidig aksjonerte en annen gruppe russiske soldater mot den ukrainske marinebasen i Feodosia og konfiskerte våpen også her. Basen ligger ikke langt fra Sevastopol, der den russiske Svartehavsflåten har sin store base.

Spent, men rolig. Ifølge en kilde i forsvarsdepartementet i Kiev ble personellet på radarstasjonen oppfordret av de russiske soldatene til å velge side og «støtte Krims rettmessige ledere».

Situasjonen var fortsatt spent men likevel rolig på Krim søndag morgen. Ifølge en journalist fra den franske avisen Le Figaro var soldatene som patruljerte gatene i Simferopol lørdag, borte søndag formiddag.

Munker. Bilder fra de store nyhetsbyråene viser russisk-ortodokse munker og prester som velsigner sjekkpunkter og soldater som etter all sannsynlighet er russiske. Dagbladets journalist prøvde å komme i kontakt med prestene ved et sjekkpunkt på veien mellom Krims to store byer, Simferopol og Sevastapol, uten hell.

Hastemøte i Nato. Men Russland fortsetter likevel å øke presset mot den strategisk viktige ukrainske halvøya, der et flertall av befolkningen er etniske russere.

Nato nordatlantiske råd har innkalt til møte søndag for å diskutere krisen i Ukraina. Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har også sammenkalt den såkalte Nato-Ukraina-kommisjonen.

Lørdag fikk den russiske presidenten Vladimir Putin nasjonalforsamlingens støtte til å bruke militær makt mot Ukraina, men han sa like etterpå at han ville avvente utviklingen før han eventuelt gir ordre om en militær aksjon. ©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter