Nyheter

Dropper fastlegen ved abort

I hovedstaden tar 9 av 10 kvinner direkte kontakt med sykehuset i stedet for fastlegen.

Hver dag snakker abortkoordinatorene på Oslo universitetssykehus med 10-15 kvinner som vil ha hjelp til abort. I hovedstaden tar 9 av 10 kvinner direkte kontakt med sykehuset i stedet for fastlegen, skriver Aftenposten.

Det betyr at tendensen i Oslo er sterkere enn ellers i landet, der to av tre kvinner oppsøker sykehuset i stedet for fastlegen.

LES OGSÅ: Geir Lippestad: – Færre aborter bør være et felles mål

– Unge kvinner er flinke til å finne fram på nettet. De snakker seg imellom, og mange vet om dette tilbudet, det har jo eksistert i mange år, sier abortkoordinator Eldbjørg Leseth ved Oslo universitetssykehus til Aftenposten.

Mer effektivitet og lite kjennskap til egen fastlege blir nevnt som mulige teorier for hvorfor kvinnene tar direkte kontakt med sykehuset. Likevel mener allmennlegeleder i Legeforeningen, Kari Sollien, at abortsøkende bør gå til fastlegen først.

LES OGSÅ: Legeaksjon mot reservasjonsretten

– Det kan være ting i sykehistorien som er viktig og nyttig for gynekologisk avdeling å vite før aborten, og som bør med i en henvisning. Dette kan for eksempel være bivirkninger av medisiner, eller reaksjoner på narkose, sier hun.

LES OGSÅ: To av tre sier nei til reservasjonsrett

Helseminister Bent Høie er overrasket over andelen kvinner som går utenom fastlegen når de ønsker abort.

– Dette viser jo at veldig mange kvinner benytter seg av den soleklare retten de har til å be om abort. Det viser også at fastlegenes rolle er noe overdrevet i debatten. Men det rokker ikke ved saken om at kvinner som ønsker en samtale med fastlegen, skal vite om vedkommende har reservert seg på forhånd, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter