Nyheter

Regjeringen vil lovfeste rett til pleie og omsorg

– Dette er store seire for vårt parti. Jeg vet ikke hvor mange ganger vi har foreslått disse tingene opp gjennom årene, sier Frp-leder Siv Jensen.

Regjeringen starter forsøksordning med statlig finansiering av eldreomsorgen, sender lovforslag om rett til heldøgns pleie på høring og skrur ned egenandelen for dem som mot sin vilje bor i dobbeltrom på sykehjem.

Frp-leder, finansminister og fungerende statsminister Siv Jensen fortalte om nyhetene under talen til fylkesårsmøtet i Oslo Fremskrittsparti lørdag.

– Retten til lovfesting er kanskje det aller viktigste, tett fulgt av at vi får på plass en forsøksordning for statlig finansiering. Detaljene er under utarbeidelse i Helse- og omsorgsdepartementet, sier Jensen til NTB.

Vil passe på. Tidligere Frp-formann og partiets eldregeneral Carl I. Hagen sier til NTB at nøkkelen er regelstyrte ordninger.

– Er du utsatt for en ulykke, er det ingen som sier at du ikke får uføretrygd fordi pengene er brukt opp. Tilsvarende må vi få til når vi skal lovfeste rettigheter i eldreomsorg og pleie. Det kommer jeg til å følge opp og passe på, sier Hagen.

Jensen ble møtt med begeistring fra fylkesårsmøtet og flere av delegatene mente at hun hadde holdt en «historisk tale».

– Dette er store seire for vårt parti. Jeg vet ikke hvor mange ganger vi har foreslått disse tingene opp gjennom årene. Det at vi nå sitter i regjering og er i ferd med å gjennomføre det, det gjør meg stolt og glad, sa Jensen til applaus.

Papir-rettighet. Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen mener imidlertid at mye tyder på at Frp-seirene snarere ender opp som rettigheter på papiret.

– Jeg må ta forbehold om at Jensen ikke er helt presis på hva lovfestingen i realiteten innebærer. I debatter i Stortinget har jo Frp nærmest foreslått å gi fastlegen rett til å bestemme om en pasient skal ha sykehjemsplass. Nå er det langt mer ullent, sier Micaelsen.

Han stiller også spørsmål ved finansieringen og prioritering av ulike løfter om skattelettelser.

Samme prinsipp. Jensen mener på sin side at dette handler om å gjennomføre Frp-politikk.

– Rett til eldreomsorg må innføres på linje med at vi har lovfestet barnehageplass og skoleplass. Det samme prinsippet ønsker vi å innføre for eldreomsorgen, sa hun til NTB etter talen.

Forsøksprosjektet med statlig finansiering av eldreomsorgen skal senere sammenlignes med dagens kommunale finansiering gjennom statlige overføringer.

Redusert egenandel for dem som bor på sykehjem i dobbeltrom mot sin vilje, blir innført fra 1. juli i år.

– Det skal gi et dytt til kommunene for å fjerne bruk av dobbeltrom. Det vil lønne seg for kommunene å få fortgang i å sørge for flere enkeltrom, sier Jensen.

Gir seg ikke. Fylkesårsmøtet i Oslo Frp ble det siste med Christian Tybring-Gjedde som fylkesleder. Han understreker at han fortsatt er stortingsrepresentant og at han fortsatt kommer til å delta i debattene.

– Jeg vil omskrive et kjent sitat fra Thorbjørn Jagland: Jeg kommer tilbake, ja jeg er her allerede, sa Tybring-Gjedde.

Lederklubba overtas av Camilla Wilhelmsen fra Frogner Frp. Hun ble lørdag valgt uten motkandidat, med 17 blanke av totalt 84 stemmer. Første nestleder ble Peter N. Myhre, mens Jan Arild Linja ble valgt til organisatorisk nestleder etter benkeforslag.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter