Nyheter

Fortsatt flertall mot søndagsåpne matbutikker

Over halvparten av de spurte sier nei til søndagsåpne dagligvarebutikker i Norge, ifølge en måling som Respons har utført for Aftenposten.

58 prosent mener det ikke bør gis adgang til at også større dagligvarebutikker får holde åpent på søndager. I dag kan bare bensinstasjoner, samt matbutikker på inntil 100 kvadratmeter, de såkalte brustadbuene, holde søndagsåpent.

38 prosent av de spurte mener på sin side at også større matbutikker må få lov til å holde søndagsåpent. 4 prosent er usikre på om søndagsåpne matbutikker bør tillates.

I en tilsvarende meningsmåling Sentio nylig gjorde for Klassekampen, sa 67 prosent at de er imot søndagsåpne butikker, mens 29 prosent sier at de er tilhengere av dette.

I regjeringserklæringen står det at regjeringen vil «tillate butikker å holde søndagsåpent» og at dette skal gjelde alle typer butikker. Hvis de to målingene er representativ for folkets mening, er regjeringen dermed i utakt med velgerne.

– LO, NHO, bransjen, de ansatte og folket er mot dette. Å ha én annerledes dag i uken, som er med på å gi en større ro, er veldig bra. Jeg tror ikke det norske folk ønsker et enda sterkere kommersielt press, sier Kristelig Folkeparti-leder Knut Arild Hareide til Aftenposten.

Høyres kulturpolitiske talsmann Svein Harberg sier han har sans for Hareides argument om å verne om én rolig dag i uken, men legger til at folk som enkeltpersoner kan velge. Butikkansatte velger dessuten selv hvor de vil jobbe og dagens arbeidstidsavtaler regulerer arbeidet, påpeker han.

Regjeringen tar fatt på arbeidet med å vurdere endringer senere denne måneden. (©NTB)

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter