Nyheter

Dette er en historisk bispekandidat

Aldri før er en person blitt formelt etternominert til en bispejobb i Den norske kirke. Sølvi Lewin (42) blir den sjette og siste bispekandidaten i Tunsberg.

145 stemmeberettigede ved bispevalget står bak nominasjonen av den nåværende søknepresten i Re i Vestfold.

Tunsberg bispedømmeråd nominerte 21. november Per Arne Dahl, Torstein Lalim, Jan Otto Myrseth, Margunn Sandal og Paul Erik Wirgenes til å overta det ledige bispesetet etter Laila Riksaasen Dahl. Nå får de konkurranse av den teologisk konservative Sølvi Lewin.

Supplerende nominasjon. I mai 2012 vedtok Stortinget at Den norske kirkes biskoper ikke lenger skal utnevnes av regjeringen, men tilsettes av Kirkerådet.

I de nye reglene for nominasjon ved tilsetting av biskoper, åpnes det formelt for supplerende nominasjon. Det skjer ved at minst hundre stemmeberettigede fra minst tre ulike prostier i bispedømmet går sammen om å nominere en ekstra kandidat.

De nye reglene ble praktisert ved den forrige bisperekrutteringen, i Agder og Telemark, men der var det ingen aksjon som førte til supplerende nominasjon.

LES MER: Kvinne meldt på i konkurransen om bispestolen i Tunsberg

Aksjon. Det har det derimot vært i Tunsberg bispedømme.

Der er det arbeidet for supplerende nominasjon av to yngre kandidater: Prost Øystein Magelssen (47) i Drammen og sokneprest Sølvi Lewin i Re.

Etter hva Vårt Land får opplyst har man ikke kommet i mål med nominasjon av Magelssen. Derimot er det tilstrekkelig støtte for Lewin.

Helge Bratsberg, talsmann for gruppen som jobber for å få etternominert Sølvi Lewin, opplyser til Vårt Land at det er registrert 145 underskrifter fra stemmeberettigde ved bispevalget. Minstekravet er at man får støtte fra minst 100 personer.

– Positiv velvilje. – Over hele bispedømmet har vi møtt en positiv velvilje til å etternominere Sølvi Lewin, sier Bratsberg.

Fristen for supplerende nominasjon er fredag 13. desember kl. 12.00.

Det er Kirkerådet som håndterer denne saken og foretar den formelle godkjenningen av den supplerende nominasjonen

Kirkerådet vil deretter sende ut listen med de seks bispekandidatene til ulike kirkelige instanser og ansatte som skal gi sine stemmer til tre kandidater i prioritert rekkefølge.

Avstemningsperioden er 20. desember 2013 - 27. januar 2014.

Innen 15. februar 2014 skal Tunsberg bispedømmeråd og hver enkelt av biskopene uttale seg om hvem av de tre kandidatene med flest stemmer de mener bør tilsettes.

Tilsettingen av ny Tunsberg-biskop foretas av Kirkerådet på rådets møte i Tønsberg 11. mars.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter