En av tre legger alternative gaver under treet
Men nyhetsinteressen rundt gaver som geiter og myggnetting har falt.
Motefirmaet Tommy Hilfiger satser på israelsk høyteknologi for å skape økt merkelojalitet. En innsydd mikrochip kan registrere når plagget er i bruk, og via en app «belønne» kjøperen for å bruke plagget. Her viser selskapet den forestående høst- og vintermoten under årets moteuke i Milano.
Antonio Calanni
Mange nordmenn legger gjerne et symbolsk myggnett, en minehund eller ei geit under treet. Men den store nyhetsinteressen rundt de alternative gavene har falt, melder norske bistandsorganisasjoner.
En landsdekkende undersøkelse foretatt av byrået YouGov for Plan Norge viser likevel at 37 prosent av de spurte har kjøpt eller vurderer å kjøpe alternative julegaver i år. Det er en liten økning fra i fjor.
– Nordmenn flest kjenner på nød og fattigdom og viser generelt stor giverglede. Når jula kommer får mange en god anledning til å gi en alternativ julegave, sier Olaf Thommessen, generalsekretær i Plan Norge
42 prosent vurderer å kjøpe slike gaver til foreldre og besteforeldre eller venner. På tredjeplass kommer partner og egne barn. Over 60 prosent sier at det viktigste med å kjøpe slike gaver er at pengene går til et godt formål
– Ved å gi en alternativ julegave er det tre parter som blir glade – giver, mottaker i tredje land og mottaker som åpner gaven i Norge, sier Thommessen.
Han tror ikke det er snakk om falsk glede.
– Rundt 60 prosent av dem vi har intervjuet svarer at de ønsker å motta en slik gave, sier Thommessen.
Thommessen bryr seg lite om at noen kan se på dette som en avlatshandling.
– Det viktigste er at man gjør noe, og primært tror jeg det er et ønske om å bidra til å gjøre verden bedre som ligger bak, sier Thommessen.
Stanset opp. I Norsk Folkehjelp ser de imidlertid at trenden med alternative, symbolske gaver ikke øker lenger.
– Vi har fortsatt våre bestselgere, som opplæring av minehunder og minefrie skoleveier. Men vi har merket en nedgang fra toppåret i 2008 da vi solgte slike gaver for 1,5 millioner kroner. Nå har det stabilisert seg på rundt en million kroner, sier markedsrådgiver Lisa Andersen.
Det er lite tilsig av nye kjøpere – det er trofaste støttespillere som kjøper.
– Men vi bruker heller ikke ekstern markedsføring på disse symbolske gavene, sier Andersen.
Også Leger Uten Grenser melder om stabil utvikling.
– I årene fra 2009 til 2012 har vi sett en stabilitet i denne type gaver. Vi får inn omkring 500.000 hvert år fra folk som ønsker å gi en gave til Leger Uten Grenser istedenfor, eller i tillegg til vanlige julegaver, opplyser Trine Natvig i organisasjonens giverservice.
Bestill abonnement her
KJØP