Nyheter

Har du sjekket batteriet i røykvarsleren?

• Flest husbranner skjer rundt jul. • Ved hver fjerde boligbrann fungerer ikke varsling.

Søndag er det røykvarslerens dag. Den som bytter batteri og tester varsleren kan gå den kommende høytiden litt tryggere i møte.

I tillegg til å være en måned for høytid og innekos, er desember også høysesong for branner i Norge. Forsikringsselskapene melder om en økning i erstatning etter branner på 9 prosent så langt i år, og det er altså før den verste måneden har begynt.

1. desember er røykvarslerens dag i hele Norden, og nettopp ved inngangen til denne måneden kan det være på sin plass å bytte batteri og sjekke at røykvarsleren fungerer som den skal.

Mangler i hver fjerde brann. I Oslo er brannvesenets erfaring at fungerende varsling mangler ved hver fjerde boligbrann.

– Dette er skremmende tall for oss som jobber med brannsikkerhet hver eneste dag. I ethvert branntilfelle er rask og tydelig varsling det enkeltstående tiltak som redder flest liv, i kombinasjon med automatiske slokkeanlegg. Røykvarsleren eller brannalarmanlegget skal sikre folk den tiden de trenger for å handle raskt, slokke en brann i en startfase, og gi dem tilstrekkelig tid til å rømme ut av boligen før det er for sent, sier brannsjef Jon Myrvoldhaug i Oslo brann- og redningsetat.

Starter ofte om natten. Fra januar til september omkom 43 personer i branner i Norge. Stine Neverdal i Finans Norge forteller at boligbranner som tar liv, som regel oppstår om natten.

– Slike branner får gjerne utvikle seg en del før beboerne våkner, og da har du kort tid å orientere deg på. Det er derfor viktig med fungerende røykvarslere og at alle i husstanden er trygge på å bruke tilgjengelige rømningsveier, er hennes formaning idet vi går inn i årets mørkeste og kaldeste måneder.

Så før adventsstaker og andre julelys tennes for å skape litt lys og varme i vintermørket, kan det være på sin plass å finne fram gardintrapp eller stol eller det som måtte trenges for å nå opp til røykvarsleren. Spander et nytt batteri, trykk på testknappen og forsikre deg om at varsleren som kan redde liv, er klar til innsats dersom det skulle bli nødvendig. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter