‘Vestlig bistandsmodell er utgått på dato’
Vestlig utviklingsbistand er blitt for komplisert, og den skjer på rike lands premisser. Uten radikalt ny kurs er ikke vestlig bistand liv laga, ifølge ny bok.
Somaliere laster opp matvarebistand under den omfattende sultkrisen i landet på Afrikas Horn 2011. Forfatterne av norsk debattbok mener bistand er blitt altfor komplisert og ambisiøs, der vestlig land med lite hell prøver å endre hele samfunn og statsstrukturer i Sør.
Geir Ove Fonn
Denne grunnleggende kritikken mot norsk og vestlig bistand kommer fram i en ny bok fra to sentrale aktører i det norske bistandssystemet, utviklingsforsker Øyvind Eggen og direktør Kjell Roland i Norfund (se faktaboks).
Må endres. – Hvis vestlig bistand skal ha noen framtid, må den endres. Vi må senke ambisjonene og legge til side ideen om å bruke bistand som et verktøy til å endre hele samfunn og stater i vårt bilde. Det er en paternalistisk og politisert bistand som kan minne om kolonitiden, og som for lengst er utgått på dato, sier Eggen.
De første tiårene var utviklingshjelpen opptatt av å bidra til vekst og fattigdomsreduksjon, med tildels gode resultater. Ofte var tiltakene å støtte velferdstjenester og bygge veier, kraftanlegg og annen infrastruktur. Siden 1990-tallet er bistanden blitt mye mer komplisert, med ambisjoner om å endre hele samfunn og statsstrukturer i Sør. Det har vært ganske feilslått, ifølge forfatterne.
Bestill abonnement her
KJØP