Nyheter

Regjeringspartiene sukrer pillen – klare med ny budsjettskisse

Smertegrensen er nær, varsler forhandlerne i Høyre og Frp. Onsdag kveld la de fram en revidert skisse for å komme til enighet med KrF og Venstre om neste års statsbudsjett.

Skissen som ble lagt fram på forhandlingsmøtet i Stortinget onsdag ettermiddag skal ifølge finanspolitisk talsmann Gjermund Hagesæter i Fremskrittspartiet være vesentlig bedre enn den som ble overlevert et døgn tidligere. Det ble forkastet raskt av Venstre og Kristelig Folkeparti.

– Vi er nå på et stadium hvor vi gjør betydelige endringer. Det er klart at det dreier seg om tøffe forhandlinger. Vi har lagt fram et tilbud som vi mener er svært godt, sier Hagesæter.

Verken han eller Høyres mann rundt forhandlingsbordet, finanspolitisk talsmann Svein Flåtten, ville kommentere tall eller konkrete endringsforslag, men poengterte at ballen nå ligger hos samarbeidspartiene. Grensen for hvor langt det er mulig å strekke seg, nærmer seg.

– Vi er på tredje dagen med forhandlinger, så vi må snart begynne å se noen resultater, sier Flåtten, som poengterer at regjeringspartiene er godt kjent med prioriteringene til Venstre og KrF.

Stor avstand. En times tid etter at partene satt seg ned rundt forhandlingsbordet på nytt onsdag ettermiddag, gikk de fra hverandre for å gå igjennom den nye skissen. Avstanden mellom regjeringspartiene og de to støttepartiene var imidlertid så stor at det kan bli aktuelt å løfte forhandlingene opp på parlamentarisk ledernivå. Hagesæter bekrefter overfor NTB at det godt kan tenkes det vil skje.

De fire partiene hadde imidlertid avtalt å møtes en siste gang onsdag kveld, før et slikt eventuelt skritt blir aktuelt.

Dessuten skal utfallet av budsjettforhandlingene forankres i de respektive partienes stortingsgrupper. Det betyr at forhandlingene raskt kan komme i tidsnød.

– Dette må ta så lang tid som er nødvendig for at vi skal få et budsjett som godt nok ivaretar helheten, sier Venstre-nestleder Terje Breivik.

Hans makker i KrF, finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen, utelukker ikke at partiene vil ta helgen til hjelp, hvis de opplever at det fortsatt er realistisk å komme til enighet. De har imidlertid gitt seg selv en første frist til torsdag, da finanskomiteen har sitt første budsjettmøte.

– Innen rammen. Ifølge Flåtten arbeider de fire borgerlige partiene både med omprioriteringer og påplussinger på budsjettet.

– Men påplussingene skjer innenfor regjeringens budsjettramme. Vi arbeider derfor også med å finne reelle inndekninger, sier Flåtten til NTB.

TV 2 meldte tidlig onsdag formiddag at de to støttepartiene hver ønsker omprioriteringer som beløper seg til 4 milliarder kroner.

Verken Flåtten eller KrFs forhandler Hans Olav Syversen kunne bekrefte dette tallet da de fire partienes forhandlere møttes i Stortinget onsdag formiddag for å gå gjennom regjeringspartienes tilbud.

– Ansvarlige forhandlinger. Syversen bekrefter imidlertid overfor NTB at budsjettendringene det forhandles om skal gjennomføres innenfor budsjettrammen regjeringen har lagt.

– Vi er ansvarlige partier, sier han og opplyser at større bevilgninger til gruppen sterkt pleietrengende under 67 år er ett av KrFs krav i forhandlingene. Endringer i skatteopplegget som vil gi et grønnere skatteregime er også prioritert, sier han.

Finanskomiteen skal etter planen avgi sin innstilling 20. november. Forhandlingene må være ferdige i god tid før dette – etter alt å dømme senest søndag.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter