Nyheter

Blir ikke omtalt som «kristne terrorister»

Lord's Resistance Army i Uganda dreper og voldtar for å innføre de ti bud, men blir ikke kalt «kristne terrorister». – Muslimer blir derimot skåret over en kam, mener skribent.

– Muslimer som utfører terrorhandlinger regnet veldig fort som religiøst motiverte ekstremister. Det er de ikke nødvendigvis, sier Thor Olav Iversen, skribent og masterstudent ved Christian Michelsen Institutt i Bergen.
– Vi er flinke til å se nyansene i det som er nært og kjent, men generaliserer det som er geografisk og kulturelt fremmed – først og fremst muslimer.
Kristen terror. I fjor fikk internettkampanjen for militær inngripen mot den ugandiske geriljalederen Joseph Kony enorm oppmerksomhet. I flere tiår har hans Lord's Resitance Army (LRA) terrorisert sivile i blant annet Uganda og Kongo. Men få har spurt seg hva som faktisk gjemmer seg bak navnet på gruppen.
– LRA er en kristen bevegelse med et teologisk fundament. De dreper og voldtar for å innføre de ti bud. Når vi konfronteres med en gruppe som det, svarer vi med å si at de ikke kan kalles kristne. Handlingene stemmer jo ikke overens med bibelens budskap. Vi tenker heller ikke at alle kristne er terrorister, sier Iversen.
Unyansert. Særlig terrorisme med muslimsk tilknytning behandles annerledes, mener han.
– Vi sauser sammen det mangfoldet av grupperinger som finnes i ulike muslimske land. Disse opererer ofte i en svært komplisert kontekst. De kan være nasjonalistiske eller separatistiske, men knyttes veldig fort til Al Qaida og internasjonal jihad.
Han trekker fram de to norsk-somaliske søstrene som reiste til Syria for å bidra i kampen mot Bashar al-Assad.
– Selvsagt er det bekymringsfullt om mennesker med ekstreme synspunkt får våpentrening og så vender tilbake til Norge. Men dette er også to norske jenter, som har dratt for å kjempe i et opprør for å bli kvitt en tyrann. Alle de islamistiske grupperingene som kjemper der er ikke nødvendigvis antidemokratiske. Islamisme er en samlebetegnelse som rommer veldig mye. Den demokratisk valgte regjeringen i Tunisia er også islamistisk, sier Iversen.
Han trekker linjer til den spanske borgerkrigen.
– Nordmennene som kjempet der, kom hjem som helter, selv de som reiste for å kjempe for kommunismen. I tilfellet Syria så gjelder det tydeligvis andre regler.
ABB. Iversen ser behandlingen av Anders Behring Breivik som et illustrerende eksempel på denne tendensen.
– For å sette det på spissen: Hadde han hatt en halvmåne på manifestet sitt, og ikke et kors, så ville han trolig blitt kategorisert som en religiøs fundamentalist. I stedet får vi høre at dette var en individuell handling, og at han egentlig ikke kan kalles kristen, fordi budskapet ikke harmonerer med bibelen.
Samtidig så kreves det igjen og igjen at norske muslimer tar ansvar fra terrorhandlinger begått av andre muslimer, ifølge Iversen.
– Dette er like absurd som om vi skulle bes om å ta avstand fra LRA sitt terrovelde i Uganda. Det er mange i Norge som ikke nøler med å hevde at islam er en terrorreligion. Frps Carl I. Hagen har gjentatt flere ganger at «ikke alle muslimer er terrorister, men alle terrorister er muslimer».
Derfor er det interessant å se at Frp i etterkant av valget utsettes for slik generalisering, påpeker Iversen.
– Internasjonal presse kaller Frp for Breiviks parti. Nå merker de hvor urettferdig slik generalisering er.

Mer fra: Nyheter