Nyheter

Stort flertall knuser opprør mot reservasjonsretten

Erna Solbergs Høyre bruker pisken og får Sp-hjelp for reservasjonsrett. Og KrF tok Ap-Helga i skole.

For nettopp Aps nestleder Helga Pedersen gikk høyt ut mot Høyre i saken som etter hvert er blitt en av høstens heteste på Stortinget: KrFs avtale med Solberg-regjeringen om reservasjonsadgang for fastleger i abortsaken.

LES SAKEN HER: KrF fikk spesialavtale om legers reservasjonsrett

Høstens første store stortingsdebatt var så vidt kommet i gang før Pedersen anklaget samarbeidspartiene om reservasjonsretten. Med krav om «personlig frihet til å råde over egen kropp» og krav om «egen stortingsbehandling» av saken.

Også fra SV og Venstre kom det flere utbrudd mot reservasjonsadgangen – før KrFs Hans Olav Syversen utpå ettermiddagen brukte politisk list i et arrestasjonsforsøk.

Ap-Raymonds anger. Han lurte på hvordan Pedersens opptreden stemmer med Aps partisekretær Raymond Johansen budskap i mandagens Vårt Land. Der sto han frem med selvkritikk om at Ap opplevdes så bastant i verdisaker at partiet skyver kristenvelgere fra seg. Johansen varslet nye tider.

– Jeg kan ikke akkurat si at det har vært mangel på bastante uttalelser fra Helga Pedersen i spørsmålet om reservasjonsrett. Hvordan henger det sammen at dere skuffer egen partisekretær så mye etter bare én dag, spurte Syversen.

BLI MED I DEBATTEN: «Motstanderne forsøker nå å gjøre saken om fastlegers reservasjonsrett til en abortsak. Det er den ikke. Dette er en sak om grunnleggende menneskerettigheter», skriver Hallgeir Reitern. Hva mener du?

Dempet seg. Pedersen svarte at hun og den selvkritiske partisekretær Johansen var på «linje i disse spørsmålene».

– Jeg har stor respekt for andre partiers meninger i disse spørsmålene enn det Ap har. Jeg synes KrF fortjener anerkjennelse og ros for at partiet har den samme holdningen i valgkampen og etter valget. Det samme kan vi ikke si om Høyre, svarte en neddempet Pedersen.

Reservasjons-flertall. Løpet kan nå være kjørt for SV og Ap-representanter som har gjort opprør mot reservasjonsbiten i regjeringserklæringen.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland svingte partipisken og avviste klart og tydelig det som har vært SVs strategi: Presse frem fristilling av Høyres representanter, slik partiet tidligere har tillatt i abortsaken.

– Når tre partier i en forpliktende avtale signerer et dokument, så er det en avtale vi vil holde oss til, forsikret Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Lokke-forslaget. SV fremmet før helgen eget stortingsforslag, nettopp for å lokke frem utbrytere i Høyre under en mulig avstemning senere i høst. Selv helseminister Bent Høie er i utgangspunktet mot reservasjonsadgang.

Men skulle likevel enkeltrepresentanter i Høyre gjøre opprør mot partipisken, kan flertall sikres med ekstrahjelp fra Sp.

Svært mange i partiet støtter nemlig regjeringsforslaget om «reservasjonsmuligheter for fastleger etter dialog med Den norske legeforening».

Representantene Kjersti Toppe, Trygve Slagsvold Vedum og Per Olaf Lundteigen bekrefter alle overfor Vårt Land at de vil stemme for om saken havner i Stortinget.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter