Nyheter

‘Får neppe en statsråd med innvandrerbakgrunn’

Det er for få som har solid nok politisk erfaring, mener forskere og politikere.

Professor Terje Knutsen ved Universitetet i Bergen tror ikke den borgerlige regjeringen kommer til å få noen statsråder med minoritetsbakgrunn.

– Erna Solberg har sagt at hun vil ha ministre med solid politisk erfaring. Det er få slike minoritetskandidater i Høyre og Frp, sier Knutsen.

Av denne grunnen tror han heller ikke det er sannsynlig at regjeringen velger å satse på en helt ekstern minoritetskandidat.

– Sliter de borgerlige partiene med å rekruttere politikere med minoritetsbakgrunn?

– De fleste partiene sliter med å rekruttere minoritetspolitikere til de aller høyeste posisjonene, dette gjelder ikke bare de borgerlige partiene.

– Er dette et problem?

– Det er viktig at de også blir representert, på lik linje med de ulike landsdelene. Alle partier er klar over det, og jobber med det.

Knutsen mener hovedproblemet med en slik underrepresentasjon er at viktige stemmer i samfunnet ikke blir hørt.

– Når de ikke har en stemme i offentligheten, kan det utvikle seg til et demokratisk problem, sier han.

LES OGSÅ: Samlet for å knekke regjeringsnøtter

Svekker valgdeltagelsen. Ifølge professor i statsvitenskap Tor Bjørklund ved Universitetet i Oslo, fører få synlige minoritetspolitikere til lavere valgdeltagelse.

– Synlighet av ikke-vestlige politikere har positiv effekt på valgdeltakelsen. Kommuner med synlige ikke-vestlige politikere har høyere valgdeltagelse enn andre kommuner, sier Bjørklund.

– Vil det svekke valgdeltakelsen hvis den nye regjeringen ikke får inn noen kandidater med minoritetsbakgrunn?

– Siden minoritetene er lite representert fra før av, blir det er riktigere å si at det ikke vil bidra til at valgdeltakelsen stiger, sier Bjørklund.

LES OGSÅ: KrF og Venstre forberedt på å bli forbigått av regjeringen

Tror ikke på kandidatene. De heteste ministerkandidatene med minoritetsbakgrunn er bystyrepresentant i Oslo Mazyar Keshvari (Frp), fersk stortingskandidat for Høyre Mudassar Kapur, tidligere stortingsrepresentant for Høyre Afshan Rafiq og Fpu-leder Himanshu Gulati. Men Knutsen tror ikke at noen av disse kommer til å få en ministerpost.

Mudassar Kapur er den eneste stortingsrepresentanten for de påtroppende regjeringspartiene med minoritetsbakgrunn. Men UiB-professor Knutsen tror Kapur er for fersk til å få en ministerpost.

– Han er kanskje aktuell hvis Solberg fortsetter etter neste valg. Men jeg tror ikke han er aktuell til denne regjeringen, sier Knutsen.

Professoren trekker frem FpU-leder Himanshu Gulati som et navn for fremtiden.

– Han er en mulig kandidat om noen år, men han er nok for ung nå. Han kan derimot være aktuell som statssekretær eller politisk rådgiver, sier professoren.

LES OGSÅ: – Frp og Høyre danner regjering

Vanskelig minoritetsrekruttering. Høyrepolitikeren Afshan Rafiq ble Norges første faste stortingsrepresentant med minoritetsbakgrunn da hun ble valgt inn i 2001. Men UiO-professor Bjørklund har ikke tro på at hun blir minister.

– Hun har nok ikke en høy stjerne i partiet, siden hun ikke er blitt renominert til sikker plass, sier Bjørklund, og tilføyer:

– Jeg tror ikke hun er aktuell som minister, men kanskje som statssekretær eller politisk rådgiver.

Bjørklund viser til at også tidligere regjeringer har hatt problemer med å finne gode minoritetskandidater.

– Arbeiderpartiet har hatt mange flere kandidater å ta av, men de har likevel hatt problemer med dette tidligere, sier han.

Ikke kriterium. FpU-leder Himanshu Gulati mener minoritetsbakgrunn ikke er en egen kvalifikasjon for å bli minister.

– Det er kompetanse, erfaring og helheten som skal bety noe. Når det er sagt blir jeg ikke overrasket om det likevel kommer, ettersom både H og Frp har flere gode navn, sier Gulati.

Han tror politikere med innvandrerbakgrunn kan bidra til å inspirere unge innvandrere, men ønsker ikke at dette skal bli avgjørende for utdelingen av ministerposter.

IT-gründer, samfunnsdebattant og Høyrepolitiker Shahzad Asghar Rana mener derimot at bakgrunn bør være et vurderingskriterium.

– Det har selvsagt signaleffekt for Norge. Sittende regjering klarte det, og i den grad det er praktisk mulig bør kommende regjering gjøre et forsøk, sier Rana.

Han presiserer imidlertid at det er viktig å finne rett person til rett jobb, uavhengig av bakgrunn.

Vil ikke kvotere. Sylo Taraku, generalsekretær i nettverket Likestilling, integrering, Mangfold (LIM), er skeptisk til å kvotere inn statsråder som følge av deres minoritetsbakgrunn.

– Vi er skeptiske til kvotering eller favorisering av en innvandrer med mindre kompetanse, bare fordi det er så viktig å ha en innvandrer. Men har man kvalifiserte personer, så er det positivt.

Det tror han imidlertid ikke Frp og Høyre har for øyeblikket.

– Jeg ser ikke noen åpenbare kandidater til ministerposter. Men det finnes sikkert personer som kan bli statssekretærer, som kan få erfaring og senere bli statsråder, sier Taraku.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter