Nyheter

Bradley Manning dømt til 35 års fengsel

Den amerikanske soldaten Bradley Manning er funnet skyldig i å ha lekket hundretusenvis av hemmelige dokumenter til nettsiden WikiLeaks.

Sammen med dommen fikk Manning også avskjed i unåde fra det amerikanske militæret.

Soldaten risikerte 90 års fengsel etter å ha blitt kjent skyldig i 20 tiltalepunkter, blant annet spionasje og tyveri.

Manning, som ble arrestert i 2010, kan prøveløslates etter å ha sonet en tredel av dommen, som også er redusert med den tiden han allerede har sonet, i tillegg til en ytterligere strafferabatt på 112 dager.

WikiLeaks kaller dommen en «viktig strategisk seier» i en uttalelse på Twitter.

– Bradley Manning kan nå prøveløslates om mindre enn ni år, skriver de.

– 60 års fengsel. Forsvarerne hadde før onsdagens straffeutmåling bedt krigsretten i Fort Meade i delstaten Maryland om «ikke å frarøve Manning hans ungdom». 25-åringen har bedt om unnskyldning for sine handlinger, som han medgir har påført USA skade.

– Jeg ønsker å komme videre med livet, og jeg forstår at jeg må betale en pris, sa han nylig i retten.

Aktoratet la på sin side ned påstand om 60 års fengsel.

Støttegruppe. Sympatisører betrakter Manning som en helt som avslørte stygge sider ved USAs utenrikspolitikk, og en støttegruppe har foreslått at han blir tildelt Nobels fredspris.

Manning arbeidet som analytiker på lavt nivå i Iraks hovedstad Bagdad da han i 2009 begynte å lekke de hemmeligstemplede papirene til nettstedet WikiLeaks. I juli i år ble han funnet skyldig i spionasje og tyveri.

Han ble imidlertid ikke funnet skyldig i å ha bistått USA fiender, et lovbrudd som kan medføre dødsstraff. Lekkasjene omfattet over 700.000 hemmeligstemplede dokumenter og er de mest omfattende som noen gang har rammet USA.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter