Nyheter

Advokat frykter French er mulig mistenkt

Myndighetene i Kongo ser på Joshua French som en mulig mistenkt etter Tjostolv Molands død, frykter advokat Hans Marius Graasvold. UD vil ikke kommentere opplysningene.

– Jeg ønsker ikke å gå inn på politietterforskningen som foretas av kongolesiske myndigheter. Vi har ingen ytterligere kommentarer i saken, sier underdirektør Frode Andersen i Utenriksdepartementet til NTB.

LES OGSÅ: Bondevik har jobbet for å frigi Moland og French

– Ingen grunn til mistanke. Advokat Graasvold sier til Fædrelandsvennen at han er klar til å reise til Kongo så snart som mulig.

– Vi har blitt gjort kjent med at den offisielle holdningen til kongolesiske myndigheter er at de ser nærmere på Frenchs rolle som mulig mistenkt i saken. Min kommentar til det er at det er fullstendig på viddene, sier Graasvold til avisa.

– Det er absolutt ingen grunn til å mistenke French for noe som helst, sier advokaten, som påpeker at French nettopp har opplevd noe av det mest forferdelige man kan tenke seg ved at hans nære støttespiller og venn er død.

Heller ikke Mathilde Moland mener mistanken mot Joshua French har noen rot i virkeligheten etter hennes sønns død.

– Det er helt absurd og bare tull. Joshua har ingenting med min sønns død å gjøre, sier hun til VG.

LES OGSÅ: Kontakt på ministernivå om Moland og French

Kripos til Kongo. Tirsdag ble det klart at Kripos skal reise til Kongo for å delta i obduksjonen av Tjostolv Moland, som ble funnet død i fengselet søndag.

Utenriksminister Espen Barth Eide ville tidlig ha et samarbeid med kongolesiske myndigheter i den videre prosessen med å få båren hjem.

– Det er nå enighet, etter ønske fra kongolesiske myndigheter, om at Kripos deltar ved obduksjonen av Moland, sier Andersen i UD til NTB.

Uklart om hjemsending. Foreløpig er det uklart når Molands båre kommer til Norge. Det vil først skje når etterforskningen er avsluttet.

– All erfaring sier at det kan ta noe tid, men det er ingenting i denne saken som tilsier at de ikke vil samarbeide om hjemsending, uttaler utenriksminister Espen Barth Eide.

Tjostolv Moland (32) ble søndag morgen funnet død på cellen han delte med Joshua French (31). Omstendighetene rundt dødsfallet er foreløpig uklare.

Diplomatisk press. French har dobbelt statsborgerskap, og derfor var EUs stedlige representant med da norske diplomater møtte statsministeren i Kongo mandag.

– Vi har jobbet i fire og et halvt år nå med å få utlevert dem begge til Norge. Jeg tror og håper at den dramatiske situasjonen knyttet til Molands dødsfall skal gjøre det lettere å få utlevert French, uttalte Eide til NTB mandag.

Har søkt om visum. Flere støttespillere, blant dem sjømannsprest Knut Lyngseth har søkt om visum for å besøke Joshua French etter dødsfallet til Moland. Lyngseth har vært i Kongo tre ganger i år, senest i juli. Nå har han søkt om visum for å dra til fengselet og støtte French, skriver Agderposten.

– Ved å sitte i kongolesisk fengsel, er man i fare, blant annet med tanke på helsemessige utfordringer, sier Lyngseth.

Hans tanker går nå til familien Moland, og samtidig Joshua French i Kongo

– Han har vært i en ekstremt krevende situasjon lenge, og nå er den ytterligere tilspisset. Dette er vanskelig for ham, sier presten.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter